Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Március 23. 18:00, hétfő | Életmód
Forrás: kamaszpanasz.hu

Vasárnap óraátállítás: mennyire viseli meg a szervezetünket?

Vasárnap óraátállítás: mennyire viseli meg a szervezetünket?

Március 29-én hajnali 2-kor egy órával előrébb, 3-ra kell állítani az óráinkat. Milyen hatással van ez a változás egészségünkre?

Március 29-én hajnali 2-kor egy órával előrébb, 3-ra kell állítani az óráinkat. Milyen hatással van ez a változás egészségünkre?

Rossz hírünk van a hétalvók számára: vasárnap egy órával kevesebb jut a pihenésre. Szervezetünk számára nem lesz zökkenőmentes a nyári időszámításra való átállás.

A kutatók szerint az emberi szervezet biológiai órája ezzel a mesterséges beavatkozással csak lassan tud megbirkózni, más szóval az elalvás és a felkelés ritmusában zavar léphet fel, következésképpen az óramutatók előbbre igazítását követő egy hónapban csökken a reakcióidő, eredménytelenebb a stresszkezelés és gyakoribb a fáradtság. Ezt nem egy esetben váratlanul jelentkező fejfájás is kísérheti.

Miért kell átállítani az órákat?

Az óraátállítás célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosságmegszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítása érhető el.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek eredetileg szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

A vélemények ma már megoszlanak óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.