Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Június 05. 11:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Komlómédia

Ijesztően jó az új orosz arckereső

 Ijesztően jó az új orosz arckereső

A program nem csupán az ismerkedőknek, de a biztonsági erőknek is hasznos lehet.

A FindFace nevű alkalmazással ha valakit lefotózunk például a metróban, utána az összehasonlítja a képet a közösségi platformok felvételeivel és így megtalálhatjuk az illetőt. Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor amiatt aggódhatnak, hogy a megoldás rossz dolgokra is felhasználható, hiszen gyakorlatilag minden megosztott információt megtudhatunk egy általunk azelőtt sohasem látott emberről. Az alkalmazás elvileg képes egy egymilliárd képet tartalmazó adatbázist egyetlen másodperc alatt átkutatni.

A FindFace egye népszerűbb Oroszországban és 70 százalékos pontossággal dolgozik. A programot a 26 éves Artyem Kukarenkó és a 29 éves Alexander Kabakov készítette. Előbbi írta az algoritmust, amely a VKontakte közösségi oldal 200 milliós adatbázisával elvégzi az összehasonlításokat, míg Kabakov felel a marketingtevékenységért és a befektetésekért. A szoftverrel eddig három millió lekérdezést végeztek és 500 000 ember használta. A FindFace minden esetben a legvalószínűbb találatot választja ki és még tíz olyan felvételt, amelyek hasonlóak.

Kabakov szerint a technológia forradalmasitani fogja a randizást. "Ha tetszik valaki, elég lefotóznod és máris küldhetsz neki egy üzenetet. Vagy elég megadni neki az általad tetsző filmsztár fotóját, vagy a volt barátnődét, és máris mutat 10 olyan lányt, aki hasonlóan néz ki, és kezdheted a hódítást." A megoldás bármilyen adatbázisra ráköthető, de a Facebookra nem, mert azon még a publikus fotók is nehezen elérhető formában vannak fenn. Az üzleti modell egyszerű: havonta az első 30 keresés ingyenes, utána már fizetni kell.

Kabakov szerint a megoldás tiszteletben tartja a személyiségi jogokat és a használt technológia jobb a biztonsági erők arcfelismerő programjainál. Éppen ezért azt remélik, hogy kódot hamarosan eladhatják valamelyik állami hivatalnak. Ez azonban beláthatatlan következményekkel járhatna, hiszen így például a tüntetéseken minden személyhez hozzárendelhető lenne egy digitális profil. Kabakov elmondta, hogy néhány orosz rendőrkapitányság már használja a FindFace-t és a segítségével olyan ügyeket is sikerült megoldani, amelyeknél évek óta nem volt előrelépés. Nemsokára pedig rá fogják kötni a 150 ezer moszkvai térfigyelő kamerára, és a rendőrségi körözöttek listájával való egyezés esetén jelezni fog.

A negatív véleményekkel nem foglalkoznak. "Kütyük vesznek körül minket. A telefon, a tévé, a hűtő, körülöttünk minden valós időben adatot küld rólunk. Már most rengeteg adat jön létre az emberek mozgásáról, érdeklődési köréről. A modern világban az emberek a technológia reflektorfényében élnek és ezzel mindenkinek együtt kell élnie." - mondta Kabakov.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik