Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Január 12. 13:42, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ingyenessé tette a kormány a kuvasz törzskönyvezését

Ingyenessé tette a kormány a kuvasz törzskönyvezését

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel könyv jelent meg a Hungarikum Bizottság támogatásával.

Ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt leszögezte, hogy az Agrárminisztérium többféle módon is támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését: több tízmillió forintos forrást biztosítanak például DNS-alapú vizsgálatokra és a népszerűsítő programokra is.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos sajtótájékoztatót tart a Nemzeti kincsünk a kuvasz című könyv megjelenése alkalmából a Vajdahunyad-várban 2021. január 11-én. Mellette Gálicz Dóra Pusztatenki Erdész nevű kutyájával és Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke a Ludas Matyi Tulipán nevű kuvasszal. (Fotó: Nemzeti Fotótár/Kovács Tamás)

Hozzátette, hogy a Hungarikum Bizottság pályázata lehetőséget ad akár könyvkiadásra is, erre volt példa a kuvaszt népszerűsítő kiadvány támogatása. Úgy fogalmazott, hogy a kuvasz jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a 21. században is az ember társa maradjon, ennek érdekében például január 1-től már a törzskönyvezésének költségeit is megtéríti az agrártárca.

A miniszteri biztos emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés 2003-ban a magyar kutyafajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította, majd 2017-ben a Hungarikum Bizottság mind a kilenc magyar kutyafajtát, közte a magyar kuvaszt is hungarikummá minősítette.

V. Németh Zsolt megerősítette, hogy támogatnák a hasonló kezdeményezéseket más kutyafajtáknál is, és azt is megjegyezte, hogy az agrártárca hamarosan kiírja az idei hungarikumpályázatot, amelynek egyik célterülete a népszerűsítő kiadványok.

Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke ismertette, hogy tavaly csaknem 300 kuvaszt törzskönyveztek, szemben az elmúlt húsz évvel, amikor évente körülbelül 200 körüli egyed született.

(Nyitófotó forrása: hunniakuvasz.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.