Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 09. 16:32, szerda | PR

3 ételtípus, amit bátran elkészíthetünk öntöttvas edényben

3 ételtípus, amit bátran elkészíthetünk öntöttvas edényben

Az indukciós főzőlapok és a modern főzőedények korában újra fénykorát éli az öntöttvas lábas és serpenyő. Ismét felfedezik maguknak az emberek azt, hogy mi mindent tud és miket készíthetnek el benne.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy már az 1200-as évek óta használunk öntöttvas edényeket, és bár az előállítási technológia sokat változott, ma is megbízható, jó minőségű és tartós edénynek számít, ezért érdemes beruházni egy-egy darabra. A beruházás pedig nem vagyonokat jelent, tízezer forint alatt már bőven találunk egy-egy praktikus darabot is.

Hogyan és mit főzzünk benne?

Nagynevű szakácsok is szívesen használnak öntöttvas edényeket, mert az előnyös főzési tulajdonságain túl növelik a főzési- és sütési ízélményt. Érdemes különböző méretű öntöttvas edényeket is beszerezni, attól függően, hogy mit és hány főre szeretnénk elkészíteni.

Az öntöttvas edény sokoldalúan használható, sokféle étel elkészítésére alkalmas. Isteni puhára és omlósra főnek és sülnek meg benne húsok, de egy serpenyőben akár még desszertet is készíthetünk. Ám fontos, hogy az első használat előtt mindig avassuk be az edényt. Azaz vízzel és mosogatószerrel mossuk át alaposan, öblítsük el és töröljük szárazra. Ezután mindenhol kenjük be egy kis olajjal, majd a tűzhelyen vagy a sütőben hevítsük fel. Ha már mindenhol füstöl az olaj, zárjuk el és hagyjuk kihűlni. Ezt a folyamatot, azaz beavatást érdemes többször is elvégezni, mielőtt ételt készítünk el benne.

Készítsünk steaket!

Az öntöttvas serpenyő vagy edény lassabban melegszik fel (akár 5-10 perc is lehet). Ezért steak sütésénél gondoljunk arra, hogy időben kezdjük el melegíteni a bordázott aljú öntöttvas serpenyőt, hiszen ahhoz, hogy a steaknek megfelelő kérget tudjunk készíteni, igen forrónak kell lennie a serpenyőnek.



Tehát szerezzük be a hentestől a marha húst (bélszínt), amin körben van egy vékony, maximum 0,5 - 1 cm zsírréteg is, mert ez fogja megvédeni a húst a kiszáradástól. Hátszínből is finom lesz persze a steak.

Csak a sütés előtti pillanatokban sózzuk meg és szórjunk rá frissen őrölt borsot. Ezután mehet a forró serpenyőre a husi, majd minden oldalán megvárjuk, hogy kéreg képződjön (egy pici zsiradék mehet a serpenyőbe). Ha jól átsütve szeretjük, akkor kb. 4 percig hagyjuk a serpenyőben sülni oldalanként, mert utána a sütő veszi át a főszerepet. Tehát a már felmelegített sütőbe (230 fok) rakjuk át a húst a serpenyőben és további kb. 14 percig süssük benne. Utána érdemes a sütőből kivéve, de fóliával letakarva még egy kicsit pihentetni, de ne hagyjuk kihűlni!

Desszertet lábasban?

Minden olyan desszert, ami például pitesütő formában elkészíthető (például kerámia sütőtálban, tepsiben) azt bátran megcsinálhatjuk egy öntöttvas lábasban is. Így például egy igen egyszerű és gyümölcsös cobblert vagy morzsás sütit pillanatok alatt összedobhatunk benne, majd mehet az edény a sütőbe és sülhet a süti!

Lassú tűzön főzve-sütve

Egytálételeket és sült húsokat (nemcsak steaket) is bátran süthetünk-főzhetünk öntöttvas lábasban vagy kacsasütőben. Úgy készüljünk, hogy ezek hosszú órákig rotyoghatnak a lábasban, cserébe istenien megpuhul minden és összeérnek az ízek. Ilyen lehet akár egy barbecue oldalas is, vagy egy fűszeres karaj zöldségágyon.

Ázsiai ételeket is bátran pirítva főzhetünk egy öntöttvas wok edényben. Számtalan izgalmas tészta sülhet meg benne zöldségekkel, amelyek viszont gyorsan és autentikusan készülhetnek így el.

Ne féljünk az öntöttvas edényektől, mert kifejezetten újszerű és finom gasztronómiai élményben lesz részünk, ha ezekben kezdünk el finomságot sütni és főzni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Március 01. 10:23, péntek | PR

Hogyan rendezd be lakásodat vintage stílusban?

A vintage lakberendezési stílus az elmúlt években megtartotta népszerűségét. Ezen stílust az antik bútorok, a régi időket idéző dekoráció és a romantikus, természetes összkép jellemzi legjobban.