Hírek
2015. Október 17. 14:00, szombat |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
9 étel a jó vércukorszintért

Életünk is múlhat a vércukorszinten. Szerencsére számos étel segít szabályozni a vércukorszintet.
A krónikus magas vércukor például a szerveket és véredényeket pusztítja, hatására könnyebben alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, stroke, idegkárosodás, merevedési zavar vagy vakság is.
Áfonya
A Journal of Nutrition szaklap 2010-ben publikált egy tanulmányt, amely szerint az áfonya hatására növekszik az inzulinérzékenység, emellett csökken a cukorbetegség kialakulásának esélye az arra érzékeny emberekben. Ez fontos, mert a túl sok szénhidrát hatására túl sok inzulin termelődhet, ami inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
Avokádó
Az avokádó tele van telítetlen zsírsavakkal, amelyek hatására a véráramba lassabban kerül be a cukor, így kevesebb inzulinra van szüksége a szervezetnek. Emellett tartalmaz még egy béta-szitoszterol nevű hatóanyagot, amelynek hatására gyorsabban csökken a gyulladás egy kemény edzés után.
Chia-magvak
Nemcsak gluténmentesek, de stabilizálják a vércukor-szintet, fokozzák az inzulinérzékenységet, csökkentik a vérnyomást és az étkezések utáni vércukorkilengéseket is enyhítik. Mindezek mellett a rost, a magnézium,a kálium, a folsav, a vas és a kálcium remek forrásai is egyben.
Fahéj
A Diabetes Care szaklap 2003-ban publikált tanulmánya szerint a fahéj hatására az izom- és májsejtek jobban reagálnak az inzulinra. Ez segíti a fogyást és kevésbé ingadozik a vércukorszint. Ezen kívül csökkenti az LDL ("rossz") koleszterin, valamint a triglicerid szintjét is.
Ecet
Az ecet nemcsak csökkenti a vércukor- és inzulinszint ingadozásait, hanem a szénhidrátban gazdagabb étkezés utáni teltségérzetet is csökkenti, derült ki mindez az Arizona State University egyik kutatásából.
Tojás
Az International Journal of Obesity-ben megjelent tanulmány szerint, ha az elhízott emberek reggelije tartalmaz két tojást, akkor65 százalékkal többet fogytak, mint a tojást nem evők. A kutatók szerint tojásfogyasztás szabályozhatja az étkezés utáni inzulinválaszt.
Cseresznye
A cseresznyében található antocianinok hatására csökken a cukorbetegek vércukorszintje. A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklap egyik tanulmány szerint az antocianinok hatására az inzulintermelődés akár 50 százalékkal is csökkenhet!
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 16. 12:15, kedd | Helyi
Sokba kerül a reggeli száguldozás
Vármegyénkben egy hét alatt 64 rendőri intézkedést igénylő baleset történt, amelyekben tizenkilencen sérültek meg.
2025. Szeptember 16. 11:48, kedd | Helyi
Október 1-től már benyújtható a háromgyerekes anyák kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozat
A három gyermeket nevelő anyáknak október 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, munkával megszerzett jövedelmeik – így például a munkabér – után.
2025. Szeptember 15. 12:14, hétfő | Helyi
Abonyi Imre tiszteletére versenyeznek a hajtók Bugacon
Idén ismét Bugac ad otthont a fogathajtás egyik legjelentősebb hazai eseményének, az Abonyi Imre Emlékversenynek, amelyet szeptember 18-21. között rendeznek meg.
2025. Szeptember 14. 14:33, vasárnap | Helyi
Kreatív ízek és hagyományos receptek találkoztak a Libafesztivál főzőversenyén
A XXVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik legnépszerűbb programpontja idén is a hagyományos főzőverseny volt, amely ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.