Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2017. Április 30. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

A Balatonnál már ezen a nyáron megmutatják, hogy nem csak hekk és lángos lehet a választék

A Balatonnál már ezen a nyáron megmutatják, hogy nem csak hekk és lángos lehet a választék

Terítéken a minőség - A vendéglátás-oktatás alapvető reformját, kiemelt szakképzőkben pedig elit szakács- és pincérképzés meghonosítását vette tervbe a Pannon Gasztronómiai Akadémia.

A szervezet Zsiday Royt váltó elnöke, a balatonszemesi Kistücsök éttermet vezető Csapody Balázs szerint a ma végző fiatalokat legalább még egy évig tanítani kell a szakma fortélyaira – ami tarthatatlan.

Készen áll a Siófoki Szakképzési Centrum a szakképzés reformjára. A Szabad Földnek nyilatkozó Szamosi Lóránt főigazgató szerint ebben feladata van az államnak, a vállalkozóknak – az oktatás a minőségi szakképzést vállalhatja magára. Mint mondja, egyetért Csapody Balázzsal, mert „így lehet elkezdeni a gasztronómia új korszakát”. Az alapképzés mellett szűk körű, válogatott elit számára indítanának képzést. Ezt a kettőt eddig nem választották szét, de már Magyarországon is alakul az igényes vendégréteg, így abban bíznak, ha sikerül felkelteni az érdeklődést a minőségi szakma iránt, talán az is elérhető majd, hogy sikk legyen szakácsnak vagy pincérnek tanulni.

Szamosi elárulta: mivel ma már helyben is rendelkezésre áll a jó minőségű alapanyag (hal, vad, sajt, zöldség és gyümölcs), a Balatonnál már ezen a nyáron megjelennének a saját kitalálású, minőségi street food, vagyis utcán kapható étkekkel, hogy bárki láthassa, nem csak hekk és lángos lehet a választék.

Idén csak a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyuláról elnevezett helyi középiskolájában 84 szakács és 38 pincér végez. A balatoni vállalkozók ugyanakkor már most kongatják a vészharangot, mert főleg a szezonális helyek kapnak nehezen munkaerőt. A siófoki Krúdy iskola nyaranta így is százhatvan gyakorlatos diákot, vagyis „félkész” szakembert ad a vállalkozói szektornak.

Címkék: balaton, pincér, szakács

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 11:13, kedd | Helyi

Ma éjfélig küldheti be az adóbevallását és rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. Május 21. 10:32, kedd | Helyi

Már kirajzolódnak Móra arcvonásai a homokhalomból

Május 17-én nyílt meg a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás, a Petőfi-téren. A megnyitón hangszeren közreműködött Sevecsek Béla.

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.