Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 21. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

A búza miatt nem emelkedhet a kenyér ára

A búza miatt nem emelkedhet a kenyér ára

Budapesten a Szent István-napi kenyér megszentelésével kezdődött a Magyar Pékszövetség rendezvénye.

Az élelmiszer-biztonságért is felelős államtitkár szerint a bőséges, jó minőségű idei termés után a búza önmagában nem okozhat áremelkedést a pékáruknál.

 

A megáldott és felszeletelt Szent István napi kenyér ízére sokan kíváncsiak voltak. A Magyar Pékszövetség receptje alapján készült, hagyományos és burgonyás kovászból készült kenyér egyes boltokban is kapható. Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: „ez egy rendkívül munkaigényes termék, tehát teljesen más kategóriájú, mint egy sima fehér kenyér”.

Az idei 40 millió tonnás termés 70 százaléka étkezési búza. Kardeván Endre helyettes államtitkár kijelentette: a gabonaárak és a termés miatt nem fog emelkedni a kenyér ára. Hozzátette: azt nehéz megjósolni, hogy az olaj vagy üzemanyagok vagy egyéb dolgok miatt esetleg lesz-e áremelés.

Bár a kormány több rendelettel is segítette a hazai kistermelők piacra jutását, a Magyar Ízek Sétányának kiállítói az alacsony felvásárlási árakra panaszkodtak. A kormány két újabb jogszabályt készít elő. Ősszel léphet hatályba a Magyar Termék Rendelet, amely szerint egy árut csak akkor lehet magyarként értékesíteni, ha minden alapanyagát Magyarországon állították elő. A hungaricum-törvény pedig a prémium kategóriás élelmiszerek forgalmazását szabályozza majd. (pr)

hírTV

Címkék: kenyér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.