Városlista
2021. január 16, szombat - Gusztáv

Hírek

2021. Január 12. 15:25, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A doni tragédiára emlékeztünk

A doni tragédiára emlékeztünk

Ma (január 12-én) a doni tragédia 78. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak városunkban az Öreglaktanya mögött felállított kopjafánál.

A jelenleg is fennálló járványhelyzet miatt csak ezen az egy helyszínen gyűltek össze a megemlékezők.

A rendhagyó megemlékezésen a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület elnöke Hideg István ny. őrnagy köszöntötte a megjelenteket, akik a rövid ünnepi köszöntőt követően elhelyezték tiszteletük koszorúit és mécseseit a kopjafánál. Az eseményt a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanulója és tanárai színesítették előadásukkal.

A második világháború alatt, 1943 januárjában a Don mellett elszenvedett katonai vereség egyike a magyar történelem legnagyobb katasztrófáinak. A németek oldalán a Szovjetunió ellen indított támadásban a 2. magyar hadsereg összesen 207 500 katonája vett részt, ám a frontról történő kivonást követően Magyarországra ennek a létszámnak csak alig negyven százaléka tért vissza. A sokszoros túlerővel szemben hiányos felszereléssel harcoló magyar sereg az összecsapásokban, az iszonyatosan hideg orosz télben, illetve a vereséget követő hadifogságban összesen körülbelül 120 ezer magyar katonáját vesztette el.

Címkék: doni katasztrófa

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 16. 16:00, szombat | Helyi

A macskák ezért nem érzik az édeset

Ha nem figyelünk oda, cicánk könnyen ellophatja a reggeli szendvicsre feltett felvágottat, a desszertet azonban már kevésbé kell féltenünk tőle.

2021. Január 16. 14:42, szombat | Helyi

Rengeteg szakdolgozó otthagyná a fekvőbeteg-ellátást

A fekvőbeteg-ellátásban dolgozók csaknem fele elhagyná az állami egészségügyet - derült ki egy friss felmérésből. Tízből kilenc egészségügyi szakdolgozó a fizetésével is elégedetlen.

2021. Január 15. 13:32, péntek | Helyi

Pingvinbébi született Szegeden

Pápaszemes pingvin kelt ki a Szegedi Vadasparkban, ez az első fióka, amelynek már egyik szülője is a Tisza-parti városban jött világra

2021. Január 14. 19:01, csütörtök | Helyi

Elhunyt Szecskó Péter nívódíjas félegyházi grafikusművész

70 éves korában elhunyt Szecskó Péter kiskunfélegyházi nívódíjas, Holló László-díjas, Félegyháza Művészetéért-díjas grafikusművész.