Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Január 12. 15:25, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A doni tragédiára emlékeztünk

A doni tragédiára emlékeztünk

Ma (január 12-én) a doni tragédia 78. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak városunkban az Öreglaktanya mögött felállított kopjafánál.

A jelenleg is fennálló járványhelyzet miatt csak ezen az egy helyszínen gyűltek össze a megemlékezők.

A rendhagyó megemlékezésen a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület elnöke Hideg István ny. őrnagy köszöntötte a megjelenteket, akik a rövid ünnepi köszöntőt követően elhelyezték tiszteletük koszorúit és mécseseit a kopjafánál. Az eseményt a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanulója és tanárai színesítették előadásukkal.

A második világháború alatt, 1943 januárjában a Don mellett elszenvedett katonai vereség egyike a magyar történelem legnagyobb katasztrófáinak. A németek oldalán a Szovjetunió ellen indított támadásban a 2. magyar hadsereg összesen 207 500 katonája vett részt, ám a frontról történő kivonást követően Magyarországra ennek a létszámnak csak alig negyven százaléka tért vissza. A sokszoros túlerővel szemben hiányos felszereléssel harcoló magyar sereg az összecsapásokban, az iszonyatosan hideg orosz télben, illetve a vereséget követő hadifogságban összesen körülbelül 120 ezer magyar katonáját vesztette el.

Címkék: doni katasztrófa

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.