Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2016. Március 05. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

A fa bútor újjászületése

A fa bútor újjászületése

Rendszeres ápolással megőrizhetjük bútoraink szépségét, de újjá is varázsolhatjuk őket az alábbi módszerekkel.

- Pamut ronggyal, műanyag tollseprűkkel az apró bemélyedésekből, faragott díszekből távolítsuk el a lerakódott port.
- A bútorápolót mindig vékonyan vigyük fel a kezelendő felületre és ronggyal úgy dolgozzuk el, hogy ne maradjon utána maszat.
- A viasztartalmú szerek kiváló ápolók, por- és víztaszító tulajdonságúak. Ha színezettet használunk, árnyalata mindig igazodjon a bútoréhoz!
- A fafelületekről a zsírfoltot a legegyszerűbben ecetes vízzel távolíthatjuk el. Tisztítás után mindig töröljük teljesen szárazra, ellenkező esetben maradandó folt marad rajta.
- Kiszáradt, élettelennek tűnő fabútort megtölthetünk élettel, ha megtisztítjuk és lekezeljük egy evőkanál szalmiákszesz, négyszer annyi ecet és egy liter víz keverékével. Tisztítás után kenjük be ricinusolajjal, végül fényezzük át bútorápoló tejjel.
- A pácolt, csiszolt felületű bútorok ápolására olívaolajat használjunk. Három deciliter olajhoz egy teáskanálnyi sót keverjünk. Az olívaolaj helyett lenolajat is használhatunk. A lenolajkence lassan szárad, ezért inkább a felületkezelésre alkalmas. Alapozáshoz a hígított változata javasolt, mert jobban beszívódik a fába. Ecsettel vagy szöszmentes anyaggal, körkörös mozdulatokkal itassuk be a fafelületbe. A felesleget töröljük le az eldolgozás után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 11:13, kedd | Helyi

Ma éjfélig küldheti be az adóbevallását és rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. Május 21. 10:32, kedd | Helyi

Már kirajzolódnak Móra arcvonásai a homokhalomból

Május 17-én nyílt meg a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás, a Petőfi-téren. A megnyitón hangszeren közreműködött Sevecsek Béla.

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.