Hírek
2015. Március 24. 14:52, kedd |
Életmód
Forrás: eletforma.hu
A húsvéti sonkák típusai
A húsvéti ünnepi időszakban több, mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy, mintegy 7 milliárd forint értékben. Melyik sonkát válasszuk, és mire ügyeljünk vásárláskor? Segítünk!
A húsvéti ünnepi időszakban több, mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy, mintegy 7 milliárd forint értékben. Melyik sonkát válasszuk, és mire ügyeljünk vásárláskor? Segítünk!
Ebben a termékkategóriában mintegy 2 millió háztartásban 3,1 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. Egy-egy cég éves sonkaforgalmának (a formában vagy bélben hőkezelt sonkaféléket nem idesorolva) 25-30 százaléka fogy el az ünnepek alatt, a termékpaletta összetételétől függően – mondta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára az MTI-nek.
Fontos, hogy a vevő vásárláskor legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában sokféle minőségű termék található a piacon.
A húsvéti sonkák főbb típusai:
A parasztsonka egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölik, hat hónapig eltartható.
A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.
A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.
A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható.
A hús “bizalmi” termék. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg mindenki az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott – hangsúlyozta Mostisch Martina.
Kétes eredetű terméket pedig, aminek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon senki – figyelmeztetett. Vásárláskor gondosan ellenőrizze mindenki a termék szavatossági idejét. A feketegazdaság jelenléte ebben az áruszegmensben 20-30 százalékra tehető, fő területei a piacok, ahol ellenőrizetlenül kerülhetnek ezek az áruk forgalomba.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 17. 07:51, szerda | Életmód
Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet a The Prodigy
Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet a The Prodigy. Az elektronikus zene történetének egyik legnagyobb hatású formációja július 4-én a SopronFest színpadán tér vissza a magyar közönség elé
2025. December 16. 19:40, kedd | Életmód
A Mozdulj! Közhasznú Egyesület „Afrika Budapesten” címmel tartott divatbemutatót
„Afrika Budapesten” címmel integrált divatbemutatót tartottak advent harmadik vasárnapján Budapesten, a Mozdulj!
2025. December 16. 07:04, kedd | Életmód
Kapu Tibor kutatóűrhajós címzetes egyetemi docensi címet kapott a Debreceni Egyetemen
Címzetes egyetemi docensi címet adományozott Kapu Tibor kutatóűrhajósnak a Debreceni Egyetem (DE) mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kara
2025. December 15. 07:43, hétfő | Életmód
Folytatódik a borult, párás időjárás a jövő héten is
Folytatódik az átlagosnál enyhébb, de jellemzően borult, párás, ködös időjárás a héten is, de elsősorban a hét elején kisebb körzetekben felszakadozhat a felhőzet.
