Városlista
2025. szeptember 17, szerda - Zsófia

Hírek

2011. November 09. 07:33, szerda | Belföld
Forrás: Stop.hu

A liba Márton napja körül van csúcsformában

A liba Márton napja körül van csúcsformában

Márton napja, azaz a közelgő november 11-e hagyományosan a libás ételek és az újbor ünnepe.

És ugyan a mondavilág számon tartja a tours-i püspök, Szent Márton legendáját - aki a ludak óljába bújt, hogy püspökké választása elől kitérjen, de gágogásuk elárulta rejtekhelyét -, azonban mint minden népi legendáriumnak, így a Márton-napi libás ételek tradíciójának is inkább praktikus okai vannak. Ugyanis szárnyas barátunk Márton napja körül van csúcsformában, ilyenkor éri el legteljesebb fejlettségét.

Magyar Elek, aki az 1920-30-as években Ínyesmester álnéven publikálta receptjeit többek között a Pesti Naplóban és az Athenaeum Almanachban, így ír a novemberi ludakról: "Még nem vén, nem kemény és nem szívós, ellenben legjobb erejében van, ennélfogva húsa is erőteljes, táplálóértékben és ízekben gazdag." Ugyanő legkedvesebb szezonális ételeként a ludaskását jelölte meg, mert Márton napja körül "fő, párolódik ki belőle pompás, kocsonyás, zamatos leve, mely a rizskását átitatván oly nemes eledellé emeli".

Nem egy diétás egytálétel, így a melléje választott bornak komoly feladat jut, hiszen a liba alapvetően zsíros jellegét megfelelő savakkal kell ellensúlyozni (avagy szétcsapatni). Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a gyors pirítás ellenére a ludaskása főtt, és nem sült étel, ezért itt érvényesül a bor-étel párosítás egyik aranyszabálya: főtt, párolt húsukhoz könnyebb, míg pirított, sült húsukhoz inkább robusztusabb, testesebb borokat igyunk. Tehát egy jó savú, de könnyed fehér bort kell keríteni partneréül. És ha már a liba mellett az újbor ünnepét is üljük, bátran gondolkodhatunk primőr fajtában, (ami a közvélekedéssel ellentétben lehet fehér és rozé is), hiszen ezek alapvető sajátossága, hogy üdén savasak és nincsen nagy testük. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet újbora, a Szt. Martinus Cuvée minden szempontból tökéletes partnere a ludaskásának: a Királyleányka - Fűszeres tramini - Pinot blanc trió meleg, gyümölcsös illata szépen idomul a gőzölgő kásához. Szép, üde savassága pedig megfelelően ellensúlyozza a libazsír egész estét betöltő jellegét.

A századfordulós hangulatú ludaskása után következhet a nagy klasszikus, a sült libacomb, amelyet a szokásos párolt káposzta és a krumpli valamely formája helyett izgalmasabb körítéssel is kínálhatunk.

Címkék: ünnep, Márton nap

Ezek érdekelhetnek még

2025. Szeptember 17. 07:33, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: Amerika feloldja a vízummentességi korlátozásokat a magyar állampolgárok előtt

Szeptember 30-tól az Egyesült Államokban feloldják a vízummentességi program korlátozásait minden magyar állampolgár előtt, ami újabb komoly eredmény Donald Trump elnök hivatalba lépése óta

2025. Szeptember 17. 07:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: egy korszak véget ért

Annak a korszaknak vége van, amikor azt tudtuk mondani, hogy tőlünk nyugatra minden jó, és semmi mást nem kell csinálni, mint lemásolni azt, ami ott történik

2025. Szeptember 17. 07:29, szerda | Belföld

KSH: a bruttó átlagkereset 693 700 forint volt, 9,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit

Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 693 700, a nettó átlagkereset 479 500 forint volt.

2025. Szeptember 17. 07:27, szerda | Belföld

OKF: a fűtési szezon közeledtével érdemes próbafűtést végezni

A közelgő fűtési szezon előtt, még a hidegebb időjárás beállta előtt érdemes otthon próbafűtést végezni, amelynek során időben kiderülhetnek az esetleges meghibásodások, és el lehet végeztetni a szükséges javításokat