Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Március 06. 08:33, péntek | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

A madéfalvi vérengzés áldozataira emlékeztek

A madéfalvi vérengzés áldozataira emlékeztek

Siculicidium – 250 éve volt a madéfalvi vérengzés, amely Mária Terézia uralkodása ideje alatt a székelyek egy csoportja ellen elkövetett tömeggyilkosság.

Az eseményre Szűts Tamás, szobrászművész, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagja emlékezett március 5-én a Hattyúházban.

A 250 éves évforduló alkalmából a sepsiszentgyörgyi Balassi intézet képzőművészeti pályázatot hirdetett, melyre Erdélyből, Magyarországról, Hollandiából, Angliából, Skóciából, Ausztriából és Kanadából is érkeztek alkotások. Kiskunfélegyházáról Szűts Tamás szobrászművész pályázott domborművével. Alkotását a könyvtári előadásra is magával hozta, mely előtt gyertyát gyújtottak, így emlékezvén a tömeggyilkosság áldozataira. Szűts Tamás elmondása szerint a dombormű elkészítése széleskörű kutatómunkát igényelt – annak ellenére is, hogy több alkalommal járt Madéfalván -, az így összegyűjtött tudást szerette volna átadni a félegyházi közönségnek a Hattyúházban megtartott előadáson. A program során a résztvevők a politikai és hadi helyzettel, a székelység kiváltságaival, a vérengzés okaival és következményeivel ismerkedhettek meg a szobrászművész előadásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.

2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat

Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.