Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. November 13. 18:12, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

A mai napig maga főz és mindig mosolyog

A mai napig maga főz és mindig mosolyog

Rádi Mária szül. Samu Mária 90. születésnapját tölti a héten. Ez alkalomból Balla László alpolgármester és Gyenes Attila a körzet önkormányzati képviselője köszöntötte őt otthonában.

Marika néni 1925. november 14-én Pálosszentkúton (Petőfszálláson) született második gyermekként. Öccsével és bátyjával itt cseperedtek fel a szerető családi környezetben egy tanyán. Szülei mezőgazdasággal és gazdálkodással foglalkoztak és mély vallásosságban nevelték gyermekeiket.

Elemi iskoláinak sikeresen elvégzése után az otthoni gazdaság építésében és fenntartásában vállalt nagyobb szerepet.

Marika néni gyönyörűen kézimunkázott. Készített: hímzést, tűfestést, horgolt csipkét és azsúrozott is. Eleinte hobbiként, később pedig hivatásosan is bedolgozója volt a Háziipari Szövetkezetnek.

1946-ban férjhez ment. Házasságából egy fia és egy leánya született. Sajnos fia már nem lehet közöttünk, tizenkét éve elhunyt.
A boldog gyermekkort nehéz házas évek követték, melyek 1972-ben értek véget a férj hirtelen halálával. Félegyházára 1962-ben költözött családjával együtt, majd elvégezte a szakácsképzőt és 1968-tól kezdődően konyhán dolgozott. 1980-ban a Kiskunság konyhájáról ment nyugdíjba, és még ebben az évben újból férjhez ment. Erről a házasságáról már szívesebben beszél, mert kellemes emlékek kötődnek hozzá.

1985-ig nyugdíjba vonulása ellenére aktívan dolgozott szakácsnőként, majd a férjével együtt buzgó szereplője lett a Félegyházi Nyugdíjas Klub életének. Szeretett táncolni (főleg csárdást járni), utazgatni és biciklizni. Mivel az idős emberek közel állnak a szívéhez, többeknek is segített az időskorral járó nehézségek enyhítésében azáltal, hogy időnként főzött nekik, beszélgetett velük, és elment nekik bevásárolni. 1998-ban a férjét, majd 2000-ben a fiát vesztette el hirtelen. Az érzelmi terhek nagyon megviselték a szívét, így nem sokkal később szívinfarktust kapott. Azóta Peacemakerrel él.

Az élet tragédiái ellenére Marika néni nem vesztette el az életkedvét. Tele van szeretettel, tisztelettel és melegséggel. Rendszeresen megfőz, takarít, és bevásárol. A munka és a hit élteti. Örömére 4 unokája született! A lányával és családjával szoros, szeretetteljes kapcsolatban él, ami minden bizonnyal hozzájárul egészségéhez és szellemi frissességéhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA