Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 02. 12:38, csütörtök | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

A meseírás világnapja van

A meseírás világnapja van

Napjaink ifjúságának fejlődésében kiemelt jelentőséggel bírnak a mesék.

Örök érvényű igazságokat tartalmaznak, szorongásoldó hatással bírnak, fejlesztik a fantáziát, a szókincset, a figyelmet. Ma ünnepeljük a meseírás világnapját.

Világszerte ma, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján ünnepeljük a gyermekkönyvek nemzetközi napját, azaz a meseírás világnapját. A 2016 óta meseterápiával is foglalkozó szegedi pszichológus, Tandari-Kovács Mariann né­­­zetei szerint napjaink ifjúságának kiemelten nagy szüksége van a mesékre, mert a technikai vívmányok korszakában szinte mindent készen kapnak.

– A mesehallgatás során bel­ső képekkel dolgoznak a gyerekek, ami ma nagyon szükséges, hiszen a képernyőkön keresztül rengeteg külső képet kapnak – mondta. A mesék és e belső képalkotás ugyanis számos területen képesek fejlesztő hatást gyakorolni a gyerekekre.

– Jótékonyan hatnak a kog­ni­tív képességekre, a probléma­megoldó gondolkodásra, a fi­­gyelmi fókusz fenntartására, az érzelmi intelligenciát, a fantáziát és a beszédindulást, később a szókincset egyaránt fejlesztik – sorolta a meseterapeuta.

A meseválasztásnál legfontosabb szempontokként a gyermek életkorát és aktuális érdeklődési körét emelte ki. Hogy fejből, vagy könyvből mesél a mesemondó, szinte teljesen mindegy. A lényeg az az egyedülálló, bensőséges, bizalmi összekapcsolódás a mesélő és a hallgató között, ami az említett pozitívumok mellett komoly szorongás- és stresszoldó hatással is bír. Ráadásul a mesék cselekvésre késztetnek, megoldásmódokat mutatnak be, így egy problémás élethelyzetben vagy kérdéskörben gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt segítségül szolgálhatnak.

– Főleg a népmesékben rejlő igazságok örök érvényűek, amelyek kortól és nemtől függetlenül minden ember foglalkoztatnak. Például hogy ki is vagyok én, mit lehet kezdeni a veszteségekkel, mi a helyzet a halállal vagy a születéssel – fejtette ki. Hangsúlyozta, az említett ér­­tékeket a klasszikus fabulák mellett a kortárs meseirodalom művei is magukban hordozzák.

– Nagyon igényes a kortárs, hazai gyerekirodalom, és széles kínálattal bír. Szuper művek születnek és születtek az elmúlt 10-15 évben. Ráadásul kifejezetten korunk ifjúságára reflektálnak, így nagyon könnyen érthetőek a gyerekek számára. Bátran merjünk hozzájuk nyúlni! – biztatta a mesemondó szülőket és pedagógusokat a pszichológus.

(Forrás: delmagyar.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.