Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. Február 01. 12:48, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A Mezgé kiérdemelte az Ökoiskola címet

A Mezgé kiérdemelte az Ökoiskola címet

Az oktatásért és a környezetvédelemért felelős tárcák 2004-ben közösen hozták létre az „Ökoiskola” címet, melyet 2005 óta minden évben pályázat útján nyerhetnek el a nevelési-oktatási intézmények.

Az Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola cím azon nevelési-oktatási intézmények elismerése, melyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként, ún. „egész intézményes” megközelítésben foglalkoznak a fenntarthatóságra neveléssel: a környezeti és egészségneveléssel, a helyi közösségek számára fontos hagyományok ápolásával, a környezettudatos intézmény működtetésével. 2016 januárjáról az ökoiskolák száma megközelíti a kilencszázat. Az Örökös Ökoiskola címet 83 intézmény vezetője vehette át a rendezvényen Kőrösi Csabától, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság igazgatójától.

Városunkból a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Intézmény és Kollégium pályázott a cím elnyerésére. Mint azt az intézmény igazgatójától, Rózsa Páltól megtudtuk, nem kellett semmi plusz tevékenységet beiktatniuk, illetve bármivel is másként foglalkozni az iskolai nevelésben, hiszen évek óta megfelelnek a kiírás kritériumainak, csak épp nem adták be pályázatukat. A „Mezgés napok” – amikor hulladékot gyűjtenek a diákok, az Élelmezési Világnap az egészséges táplálkozásra nevelésével, a szárazelem gyűjtő konténer folyamatos jelenléte, vagy épp a PET palack gyűjtő verseny, mely évek óta megrendezésre kerül mind-mind olyan rendezvények és momentumok az iskola életében, melyek alapján bátran nyújthatták be pályázatukat a cím elnyerésére.

A szóban forgó díjat, mely feljogosítja az intézményt az Ökoiskolai cím viselésére január 30-án vehették át Budapesten, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. S noha a címért pénzjutalom nem járt, de ékes bizonyítéka annak, hogy az iskola összes dolgozója, a pedagógusok és az egész iskolai élet olyan ökoszemléletet tükröz, mely világunkban óriási értéknek tekinthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.