Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Január 25. 09:05, szerda | Belföld
Forrás: mti

A Paksi Atomerőmű számára készült a Roszatom százezredik, VVER-440-es üzemanyag-kazettája

A Paksi Atomerőmű számára készült a Roszatom százezredik, VVER-440-es üzemanyag-kazettája

A Roszatom nukleáris üzemanyagokat gyártó vállalatának Moszkva melletti üzemében elkészült a százezredik, VVER-440-es típusú atomreaktorok számára gyártott üzemanyag-kazetta, a 100 000-es gyári számú üzemanyagköteg a Paksi Atomerőmű megrendelésére készült - jelentette be szerdai közleményében a Roszatom.

A Roszatom VVER-440-es blokkjai a jelenleg működő, orosz technológiát használó nyomottvizes egységek közül a legrégebbiek és az 1970-es évek óta megbízhatóan működnek. A világon 22 VVER-440-es blokk üzemel, 5 Oroszországban, a többi 17 Magyarországon, Finnországban, Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, illetve egy blokk Örményországban termeli a villamos energiát. A 22 blokk együttes beépített teljesítménye mintegy bruttó 10,6 gigawatt (GW), éves termelésük meghaladja az 70 terawattórát - ismertette a Roszatom.

Mint megjegyezték, több közép-európai országban a VVER-440-es blokkok adják a villamosenergia-termelés gerincét: Magyarországon a megtermelt villamos energia csaknem felét, Szlovákiában pedig több mint felét biztosítják ezek az egységek.

Arra is kitértek, hogy az uniós statisztikai adatok szerint ma Magyarországon az egyik legolcsóbb a villamos energia a kontinensen: 9,5 eurócentet kell fizetni 1 kilowattóra energiáért - a meghatározott szintig -, miközben az uniós átlag mintegy 31 eurócent.

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, az Elektrosztal városában működő TVEL a VVER-440-es blokkokhoz szükséges üzemanyag egyetlen, engedéllyel rendelkező szállítója. A cég szakemberei folyamatosan dolgoznak a VVER-440-es reaktorok üzemanyagának fejlesztésén, ennek köszönhetően nő az atomerőművek hatékonysága és biztonsága. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a VVER-440-es blokkokhoz gyártanak megnövelt urántartalmú üzemanyagot, illetve harmadik generációs, valamint megnövelt vibrációállóságú üzemanyagot is. Oroszországban, a Kola-félszigeten üzemelő atomerőmű egyik VVER-440-es blokkját úgynevezett regenerált, azaz a kiégett fűtőelemek újrahasznosításával készült üzemanyaggal működtetik - ismertette közleményében a Roszatom.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni