Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. December 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A petefészekrák ellen is bevált egy diabétesz-gyógyszer

A petefészekrák ellen is bevált egy diabétesz-gyógyszer

A metformin tartalmú diabétesz gyógyszereknek potenciálisan kettős hatása van, mert megfelelőnek bizonyult a petefészekrák kezelésére is - állítja egy új tanulmány, amelyről a Fox News. A Mayo Klinika kutatói azt találták, hogy a petefészekrákos betegek - akik egyben cukorbetegek is - tovább éltek, mint társaik a metformin kezelésnek köszönhetően.

A tudósok évek óta kutatták, hogy a metforminnak milyen rákellenes tulajdonságai vannak: Dr. Sanjeev Kumar, a Mayo Klinika nőgyógyászati onkológusa már számos laboratóriumi vizsgálatot végzett arra vonatkozóan, hogy a metforminnak valóban van-e kimutatható rákellenes hatása. Egereken végzett kutatás után végül úgy döntöttek, hogy emberek esetében is vizsgálják a szer hatását.

A kutatásba 239 petefészekrákos pácienst vontak be , közülük 61-en szedtek metformint. Mint kiderült, a többi 178 pácienssel szemben a metformint használóknak jóval nagyobbak voltak a túlélési esélyei. A metformint szedőknek ugyanis 67, míg a másik csoport tagjainak 47 százaléka élte túl több mint öt később évvel a betegséget.

Más tényezőket is figyelembe véve - testtömeg-index, a rák előrehaladottsága - azt találták, hogy a metformin-fogyasztóknak négyszer nagyobb esélye volt a túlélésre, mint társaiknak. Az, hogy a diabéteszre használt gyógyszer miért véd a rák ellen, a szakemberek nem tudják pontosan megmondani.

'Kimutatták, hogy a szer gátolja a rákos sejtek régióit, valamint azok energiaellátását' - mondta Kumar. Bár az eredmények biztatóak, a szakember figyelmeztet, hogy a metformin nem gyógyítja meg a petefészekrákos pácienseket. Ugyanakkor potenciális kezelés kiegészítőként használható lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.