Hírek
2019. Március 04. 08:50, hétfő |
Helyi
Forrás: Adrienn
A régmúlt disznóvágás hangulatát idézték fel a mezgések

Immáron második alkalommal rendezte meg március 2-án a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakképző Iskola hagyományőrző disznóvágását a városközpontban.
- A rendezvénnyel nem titkolt célunk a húsipari termékgyártó szakma, valamint az iskolánkban folyó agrárszakképzés népszerűsítése – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál iskolaigazgató.
- Sajnos azt kell mondanunk, hogy a hentes szakma presztízse egyre inkább csökkenő tendenciát mutat. Régen a falvakban a bölléreknek nevük volt, tisztelték és megbecsülték őket. Ezek a disznóvágások sajnos már nemcsak a városban, hanem faluhelyen is megszűntek, vagy csak nagyon kevés családnál van szokásban. Ebből kifolyólag a szakma megbecsültsége is csökken. Napjainkra hiányszakmává vált a hentes munka és húsipari feldolgozás, pedig nemcsak külföldön, hanem nálunk Magyarországon is meg lehet élni ebből a tevékenységből. A szakember hiány ellensúlyozására az üzemek próbálnak gépesíteni, de a végtelenségig azt sem lehet, hiszen a gépeket is hozzáértőknek kell működtetni – magyarázata a szakképző iskola vezetője.
A szakmai iránti érdeklődés csökkenő tendenciát mi sem mutatja jobban, hogy a félegyházi mezőgazdasági iskola a ’90-es években három hentes osztályt is indított, melyben a tanulók létszáma elérte a harminc főt. Idén pedig pusztán tizennégyen fognak húsipari feldolgozó szakmai vizsgát tenni az évfolyam végén.
Mindennek a hátterében az húzódik meg, hogy a mai felnövekvő generáció a szüleik példáját látva a multikban vásárolják meg az élelmiszert. Eszükbe sem jut, hogy azt megtermelhetnék saját maguk is.
- Ezzel a rendezvénnyel az érdeklődők talán egy kis ízelítőt kaphatnak a régmúlt idők jó hangulatú disznóvágásaiból és azokból az ételekből, melyeknek alapanyagait a diákok saját kezükkel állították elő a tangazdaságban és a termőföldeken – mondta bizakodva Rózsa Pál igazgató.
A rendezvény népszerűsége abból is jól látható, hogy a tavalyi évhez képest tágasabb helyszínt kellett választani. 2018-ban a polgármesteri hivatallal szemben lévő parkoló igen szűkösnek bizonyult, csakúgy mint a felsorakoztatott ételek – italok mennyisége. Ezért idén már nagyobb volumenben gondolkodott az iskola vezetősége és hívó szavukra nagyon sok támogatóra találtak. A képviselőtestületből például többek között dr. Ónodi Izabella és Kollár László is fakanalat ragadott, hogy egy-egy hagyományőrző étel elkészítésével is segítse a rendezvény sikerét. De említhetnénk a Királyi Szakácsokat és még sok-sok vállalkozót, akik Rózsa Pál igazgató és Kis-Fekete Bence fő szervező hívó szavára rögtön igent mondtak.
A nap folyamán lehetett kóstolni hagymás vért, pecsenyét, hurkát-kolbászt, töltött káposztát, orjalevest, agyas-levest székely-módra, paprikás pörköltet savanyú mártással, desszertként pedig házi rétest, mindezt pedig a büfében kapható finom italokkal öblíthették le.
A rendezvényre kitelepült az iskola Mártírok utcai Mintaboltja is, ahol egész nap szorgosan szolgálták ki a vásárlókat a diákok és tanáraik. Talán mondani sem kell, hogy minden vásárlással az iskolában folyó munkát, az agrárszakképzést támogatták.
(Címlapfotó és galéria forrása: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 16. 12:15, kedd | Helyi
Sokba kerül a reggeli száguldozás
Vármegyénkben egy hét alatt 64 rendőri intézkedést igénylő baleset történt, amelyekben tizenkilencen sérültek meg.
2025. Szeptember 16. 11:48, kedd | Helyi
Október 1-től már benyújtható a háromgyerekes anyák kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozat
A három gyermeket nevelő anyáknak október 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, munkával megszerzett jövedelmeik – így például a munkabér – után.
2025. Szeptember 15. 12:14, hétfő | Helyi
Abonyi Imre tiszteletére versenyeznek a hajtók Bugacon
Idén ismét Bugac ad otthont a fogathajtás egyik legjelentősebb hazai eseményének, az Abonyi Imre Emlékversenynek, amelyet szeptember 18-21. között rendeznek meg.
2025. Szeptember 14. 14:33, vasárnap | Helyi
Kreatív ízek és hagyományos receptek találkoztak a Libafesztivál főzőversenyén
A XXVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik legnépszerűbb programpontja idén is a hagyományos főzőverseny volt, amely ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.