Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Október 13. 21:05, szerda | Helyi

A (selyem helyett) a gyapjú útja Kiskunfélegyházáról Kínába, avagy logisztikus szemmel földön – égen

A (selyem helyett) a gyapjú útja Kiskunfélegyházáról Kínába, avagy logisztikus szemmel földön – égen

Szakmai napokat tartott a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum logisztika – turisztika munkaközössége

2021. október 7-én a Közgé közlekedés, szállítmányozás, logisztika ágazatos tanulói izgalmas programokon vehettek részt: híres magyar válalkozások tulajdonosainak és ügyvezetőinek a segítségével ismerhették meg leendő szakmájuk a való életből vett, de egyáltalán nem hétköznapi érdekességeit.

A szakmai nap nyitóelőadásával Vass Jánosné, a félegyházi, de országos jelentőségű Hungarowool Kft. tulajdonosaként a nemzetközi gyapjúkereskedelmi ügyletek nem mindennapi, izgalmas területére kalauzolta a tanulókat. A részletes, élménybeszámolóval tarkított bemutató nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen képet nyerhettek az egyes partnerországok kereskedelmi szokásairól, bepillantást nyerhettek a külkereskedelem rengeteg tudást, rugalmasságot és kitartást igénylő világába.

Ildikó végigvezette, hogy férjével, családi vállalkozásként hogyan bonyolítanak le egy ilyen speciális termékkel egy ügyletet, egyúttal arra is jó példát adott diákjainknak, hogy miért fontos az üzleti életben a rendszeres és pontos munkavégzés, és az élő idegen nyelvi – szaknyelvi tudás a jövőbeni szakmájuk sikeres elvégzéséhez és az üzleti életben boldoguláshoz egyaránt.

Izgalmas volt követni, főleg a kínai, de más országbeli partnerkapcsolatokon keresztül, hogy hogyan jut el egy adott termék a világ bármely pontjára. Milyen, a szorosan vett üzleti szempontokon túli feltételeket kell még figyelembe vennie a jó külkereskedőnek ( például a kulturális különbségeket, az eltérő társadalmi szokásokat).
Hiszünk benne, hogy az iskola nemcsak oktat, hanem nevel és példát mutat. A szakmai képzéseknek talán még a tankönyvi tudásnál is fontosabb része, hogy a diákok a gyakorlati, szinte kézzel fogható tapasztalattal gazdagodva kerüljenek ki a munkavállalóként a magán- vagy közszférába. Ékes példája e kompetencia iránti igénynek a az az iskolában nehezen megtanulható tudás, ami „félegyházi” nyers gyapjú világsikeréhez vezet.

A nap további részében pedig a COSCO Shipping jóvoltából a konténeres tengeri szállítmányozás rejtelmeibe kaptunk betekintést. A szállítmányozó cég ügyvezetője Gebhardt Tamás és egyik ügyfélszolgálatos munkatársa Zirig Dóra tisztelt meg bennünket jelenlétével és tartott számunkra színvonalas előadást egyrészt a konténerszállító hajók felépítéséről, a konténerek berakodási sorrendjének megtervezéséről, az árut kísérő okmányokról, a hajóút hosszáról, sőt: a kalózhajók próbálkozásairól.

Szó esett arról is, milyen végzettséggel lehet egy fiatal a COSCO munkatársa. Hogyan érdemes megpályázni egy jövendőbeli álláslehetőséget, milyen egy világcég állásinterjúja.

Minden bizonnyal erős motivációként hatott diákjainkra, amikor maga az ügyvezető biztatta a diákokat arra, hogy írják majd bele a pályázati anyagba, hogy egykor – azaz a mai szakmai napon – jelen voltak ezen az előadáson.
Ezt követően a diákokkal és kollégáinkkal kisétáltunk a Városi Sportcsarnok parkolójához, ahol ugyancsak a COSCO jóvoltából egy konténeres kamion várt bennünket. Először a konténer szakszerű kinyitását és bezárását láthattuk, illetve aki akarta ki is próbálhatta ezt sajátkezűleg is. Majd pedig átbeszéltük a konténerek hátulján található számok jelentését (minden konténer egyedi sorszámozású – ennek segítségével a szállítmányozó webes felületén nyomon követhető a feladott árunk -, a konténerbe elhelyezhető bruttó árúsúly, a konténer önsúlya is feltüntetésre kerül stb). A pontosság és a naprakészség nagyon fontos, hiszen a tengeri szállítmányozás hosszú napokat, heteket is igénybe vehet.

A feladott árumennyiségre nemcsak a vevők pályáznak. Egy jó szállítmányozónak minden eshetőségre fel kell készülnie: a dézsmálás elleni egyik védekezési módja a konténerzár használata. Ennek felhelyezését és erővágóval történő eltávolítását ugyancsak megtanulhattuk, sőt mi több saját diákjaink és kollégáink hajtották végre mindezt. Aki akart fel is mászhatott a konténer belsejébe vagy éppen a sofőrfülkébe is.

És a folytatás: logisztikus szemmel a reptéren:

2021 október 8-án egy szakmai túra keretében látogathattak el a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. Logisztika Központjába, ahol megismerhették a világvállalat közel 10.000 paletta befogadóképességű, robotizált, oxigéncsökkentett raktárát. Horváth Ferenc logisztikai vezető tartott tanulóinknak foglalkozást, ahol elmondta, hogy mint leendő Phoenix munkatársaknak, mire kell odafigyelniük a munkafeladatok elvégzésekor. Külön örültünk annak, hogy ő is kiemelte, konkrét szituációkon és példákon keresztül bemutatva, miért hasznos az a szakmai idegennyelvtudás, amelyet a Közgében elsajátítanak. Fontos ez nekünk, hiszen jól mutatja annak a külföldi tapasztalatszerzésre és szakmai gyakorlatra épülő közgés képzési modellnek a sikerességét, amely révén most is ötven diákunk tölti négy hetes, angol nyelvű szakmai gyakorlatát Görögországban.

Kedves meglepetés volt, hogy a központban dolgozók között tanulóink felismerték volt iskolatársukat és miután az iskolai emlékek elhangzottak, a szakmai beszélgetés vette kezdetét. „ Hogyan lehet bekerülni ilyen munkahelyre és beosztásba? Mennyit lehet keresni?” Még folytatták volna a beszélgetést, de indulni kellett, következő állomása a túránknak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér volt. Itt 3 órás szakmai bemutatáson vettünk részt a légi közlekedés és fuvarozással kapcsolatban. Nagyon érdekes volt látni azt a repülőgépet, mellyel a vakcinákat és a lélegeztető gépeket szállították, vagy csak hallgatni, hogy a fel és leszálló gépeknek mekkora hangja van. Különleges történetekkel fűszerezett és igen tartalmas szakmai délutánt és estét töltöttünk el ezeken a helyszíneken.

És a vasútállomáson …

2021. október 12-én 45 közgés logisztika ágazatos tanuló tett látogatást a kiskunfélegyházi vasútállomáson. A tanulók betekintést nyerhettek az elméletben megtanult ismeretek gyakorlati alkalmazásába. Ladányi Zsolt és Balogh László vezetésével megtekinthették az 1955-ös gyártású, még most is használatban lévő DOMINO 55-ös biztosító berendezést az állomás forgalmi irodájában, de rálátást kaphattak a 21. századi, teljesen számítógép-vezérelt irányítási folyamatokra is a KÖFI irodában.

Lehetőségünk nyílt kipróbálni a váltók állítását, valamint a vonalak biztosítását is. Ezt követően a Rail Cargo Hungaria Zrt. munkatársa, Janó László tartott szakmai előadást a vasúti áruszállítás folyamatairól. A szakmai nap zárásaképp Tóth László állomásfőnök előadásában ismerkedhettek meg a közgések a teherszállításban alkalmazott vasúti kocsik típusaival és az alkalmazott jelölésekkel. A tanulók a nap folyamán sok hasznos gyakorlati ismerettel gyarapították szakmai tudásukat.
A diákok és az oktatók nevében még egyszer köszönjük a Rail Cargo Hungaria Zrt-nek, a MÁV-nak, Phoenix Mecano Kecskemét Kft-nek, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek, a Hungarowool Kft.-nek és a COSCO Shippingnek a segítőkész közreműködést és a két magas színvonalú, gyakorlatias hangvételű szakmai napot mind diákjaink mind pedig kollégáink nevében is.
Reméljük nemcsak tanulóink számára voltak érdekesek ezek az élmények, ne feledjék a Közgé a lehetőségek és a jövő iskolája!
Szeretettel várunk minden érdeklődő általános iskolást és kedves szülőt 2021. október 18-án iskolánk nyílt napjára és a szülőket és pedagógus kollégákat emellett nagy tisztelettel várjuk a 2021. november 9-én tartandó Közgés Kávéházba is.

Tóthné Mezei Mária, Franciáné Óbester Erzsébet, Varjaskériné Solymosi Zsuzsanna szaktanárok, Csernák Laura 12/A osztályos tanuló

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.