Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Április 16. 07:06, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

A szamóca felét valószínűleg elvitte a fagy

A szamóca felét valószínűleg elvitte a fagy

A mezőgazdasági fagykárok regisztrálásának határideje április 15-én, szombaton járt le.

Az eddigi bejelentések többnyire igazolják a tél végi becsléseket: a kemény fagy kárt okozott helyenként a Bács-­Kiskun megyei szőlő- és gyümölcsültetvényekben.

A megye összesen mintegy 9 ezer hektár gyümölcsösében és 18–19 ezer hektár szőlőjében az ültetvények fajtájától, fekvésétől függően változatos a növények egészségi állapota. A megyei kormányhivatal márciusi tájékoztatója szerint főleg Baja környékén, a mély fekvésű ültetvényekben vitte el a szőlő termőrügyeinek jelentős részét a fagy. Megsínylette a zord időjárást a kajszibarack is. A megye déli részein néhol 60–80 százalékos a rügypusztulás, az őszibarackosokban helyenként a rügyek fele ment tönkre.

A szamócás körzetekben – így Lajosmizse és Nyársapát környékén – napjainkban a virágzás mutatja: a termőrügyek elfagyása miatt körülbelül fél termésre lehet számítani szamócából. A meggy-, a cseresznye- és a szilvaültetvényekben szórványosan, kisebb mértékű fagykárok látszanak, a hidegnek ellenállóbb alma pedig, úgy néz ki, átvészelte a háromhetes kemény hideget.

A mezőgazdasági kárenyhítésre április 15-ig jelentkezhettek a gazdák a Magyar Államkincstár Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer internetes felületén. Akik elmulasztották ezt a határidőt, később nem pótolhatják a bejelentést. Akik még nem tagok a kárenyhítési rendszerben, szintúgy nem maradnak le a segítségről, ha bejelentik csatlakozásukat a 2017. évi Egységes Kérelem internetes felületén.

Címkék: fagy, károk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.