Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Március 26. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

A szigetelés nem mindig jó!

A szigetelés nem mindig jó!

Végre itt a jó idő, kezdődik a lakásfelújítási szezon. Valahol már nem csak a tervek vannak meg, hanem az építőanyag is ott az udvaron. Na és a nyílászárók? Megrendelték már? Nem félnek az egészségkárosító hatásuktól?

Csaknem naponta találkozunk azzal, hogy életünk túlszigeteltsége miatt kisebb-nagyobb betegségek ütik fel fejüket szervezetünkben. Tulajdonképpen ártatlanul indul a dolog, mert csak a fűtési költségből szeretne mindenki lefaragni, de a meggondolatlanság talán az egészségünkbe is kerülhet. Tudományosan bizonyított tény, hogy a felnőtt embereknek óránként 20 köbméternyi friss levegőre van szüksége, ám ha a helyiségben még gázkészülék is működik, akkor még többre, hiszen az is levegőt fogyaszt. A korábban épült lakásoknál nem volt probléma, hiszen ha nem is voltak épp huzatosak a helyiségek, de a nyílászárók szigetelése nem biztosított hermetikus lezárást a külvilágtól. No persze gyógyítgatták öntapadós gumi- vagy szivacs szalagokkal, de korántsem közelítették meg a mostaniak szigetelési mutatóit. Napjainkban általában két megoldást választanak azok, akik spórolni szeretnének a fűtésszámlán: szigetelik a falakat illetve légmentesen záródó, szigetelő nyílászárókra cserélik a régi elavultat. Aztán egyszer csak rohamszerűen jön a migrén, a köhögés, netalán a szén-monixid mérgezés és agyalhatunk mi okozza, mit rontottunk el? Legelőször ott, hogy nem engedik be a friss levegőt a lakásba és az elhasználtat nem engedik ki. A penészgombáknak pedig az így teremtett klíma a legtökéletesebb, hiszen az elhasznált levegő és a nedvesség ideális párosítás számukra. Ráadásul a fekete spórájú penészgombák spóráinál erősebben allergizáló anyagok nemigen léteznek. Aki küzdött már életében a fürdőszobában például penésszel, az tudja, hogy nincs ellenük csodaszer, csak ideig-óráig hatnak a különböző szerek. Nem kell nagy titokra gondolni, íme az ellenszer: szellőzzön a lakás! Ha szellőztető berendezésen gondolkodnánk, már az elején közlöm, hogy sosem fogja behozni az árát, csak épp egészségesebb. Mindenképpen érdemes utánajárni egy olcsóbb lég be- és elvezetőnek, ha belefér a költségvetésbe, hogy legalább a dunsztosüveg-effektus megszűnjön.
A legfontosabb jótanács, hogy gondoljuk meg jól mit mire cserélünk és mihez mit építünk és mit mellőzünk. Ha a kivitelezőnk pedig fölösleges költségekbe akar verni minket, akkor inkább válasszunk másikat, hiszen egy jó szakember ebben az esetben fél egészséget jelent!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.