Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 31. 10:43, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

A tej

A tej

Nagyon sok tévhit kering a fejekben a tehéntejről, annak hasznosságáról vagy éppen károsító hatásáról.

Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető – olvasható az ajánlásban. Mi a helyzet azokkal, akik nem bírják a tehéntejet? Házi tej vagy dobozos?

Miért fontos a tej?
Van helye a táplálkozásunkban a tejnek – mondja Turcsák Katalin dietetikus. A legfontosabb kalcium forrásunk, tartalmazza a hasznosuláshoz fontos D-vitamint és laktózt, azaz a tejcukrot, valamint fehérjéi teljes értékűek és könnyen emészthetőek.
Az optimális csonttömeg kialakításához elengedhetetlen a megfelelő kalciumbevitel. Bár a csúcs csonttömeg 25-30 éves korunkra kialakul, a csontsűrűség megőrzése érdekében egész életünkben fontos, hogy rendszeresen igyunk tejet és sokat mozogjunk.

Vannak azonban olyan betegségcsoportok, ahol nem ajánlott, vagy éppen mértékkel ajánlott a fogyasztása, ilyen például az öröklődő anyagcsere betegség, a cukorbetegség vagy az epebántalom.
Cukorbetegek reggel és délelőtt ne igyanak tejet, mert magasra emeli a vércukorszintet, délután pedig maximum 1-1,5 dl az ajánlott mennyiség - tanácsolja a szakember.

Mennyi tejet igyunk?
Már napi fél liter 0,1-1,5 % zsírtartalmú tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék (5dl joghurt vagy kefir, 10 dkg sovány sajt) fedezi a felnőttek napi kalciumszükségletének nagy részét - tanácsolja Zentai Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezető dietetikusa.
Gyermekorvosok úgy tartják, hogy a csecsemők gyomor- és bélrendszere nem képes rendesen megemészteni a tehéntejet, ezért nem tanácsolják korai (12 hónapos kor előtti) bevezetését a baba étrendjébe.

Házitej, UHT tej vagy tejes ital?
A nyers tejet fejés után leszűrik, azonnal lehűtik és így is tárolják. A biztonságos fogyasztás érdekében nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt felforraljuk. Jó minőségű házi tejből készíthetünk aludttejet, ebben az esetben nem kell felforralni, a tejsavbaktériumok hatására magától megalszik. Egy bögrébe vagy tálba öntsünk a tejből, majd hagyjuk kint egy-két napra a konyhapulton, a tetején tejzsír, tulajdonképpen tejföl képződik, ezt is felhasználhatjuk.

Az UHT rövidítés az Ultra High Temperature Treated elnevezést takarja, a feldolgozási eljárásra utal. A tejet néhány másodpercre ultra magas hőmérsékletre (135°C) hevítik, majd hirtelen lehűtik és aszeptikus (csíramentes) környezetben többrétegű kartondobozba töltik. Ez az eljárás megakadályozza, hogy levegővel és fénnyel érintkezzen a tej. Ebben a formában különböző zsírtartalmú változatok kaphatóak, és igen hosszan elállnak.
A pasztőrizálásnál 100°C alatt történik a hőkezelés, kétféleképpen. A cél, hogy lecsökkentsék a mikroorganizmusok számát olyan szintre, ahol már nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Ezek a termékek 3-5 napig fogyaszthatóak.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján a tej alapú italok esetén az egyszerű tejhányad meghaladja az 50 százalékot, de nem éri el a 70-et, és az előállításához írót, savót, permeátumot (alacsony fehérje tartalmú mellékterméket), esetleg vizet, vagy ezek keverékeit, továbbá egyéb élelmiszereket és adalékanyagokat is felhasználhatnak. Megnevezésükben a tej szó azonban még szóösszetételben sem szerepelhet. A tejes vagy reggeli italok fehérjetartalma jóval kisebb, kalciumból is kevesebbet tartalmaznak, mint az azonos mennyiségű tejek.

Érzékenység vagy allergia?
A tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia) nem tévesztendő össze a tejallergiával. Az előbbi a tejcukrot bontó enzim hiányának vagy csökkent működésének a következménye, azaz egy emésztési zavar. A tejallergiás beteg a tehéntej fehérje összetevőire válik érzékennyé. Ez leginkább az 1-2 éves gyerekeket érinti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől