Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 02. 08:30, hétfő | Életmód
Forrás: szerkesztő

A túl sok ülés okozza a férfi meddőséget

A túl sok ülés okozza a férfi meddőséget

A WHO több, mint 100 olyan okot tart nyilván, amelyek hozzájárulhatnak a spermaszám csökkenéséhez. Az, ha túl sokat ül egy helyben egy férfi, szintén ide vezet.

A WHO több, mint 100 olyan okot tart nyilván, amelyek hozzájárulhatnak a spermaszám csökkenéséhez. Az, ha túl sokat ül egy helyben egy férfi, szintén ide vezet?

A nők meddőségéről nagyon sokat lehet olvasni az interneten, a magazinokban, pedig a szakemberek szerint az, hogy egy párnak nem lehet gyereke, 50-50 százalékban múlik a férfin és a nőn. A férfiak meddősége azonban elhanyagolt, tabunak számító téma, ráadásul sok tévhit kering róla.

A Házipatika Sejtblogjának szerzője legújabb írásában annak a tévhitnek járt utána, okozhat-e vajon férfi meddőséget, ha valaki túl sokáig ül, például a számítógép előtt. Ha valaki gyermeket szeretne, mindenképpen érdemes elolvasnia a bejegyzést!

Női meddőség témakörben se szeri, se száma az interneten megtalálható írásoknak. A férfimeddőség már érdekesebb kérdés, itt már jóval kevesebb információt lehet találni. Ha pedig ennek okaira keresünk, akkor még kevesebb a rendelkezésre álló anyag. Ma azt kérdezték tőlem az RTL Reggeli adásában, miszerint “igaz-e, hogy a sok ücsörgés meddőséget okoz?” És a műsorvezető rögtön fel is állt, nehogy a későbbiekben problémája legyen. Szóval, a hír igaz, de csak úgy , ahogy a régi viccben, amikor Moszkvában Mercedeseket osztogattak (persze nem Moszkvában, és Moszkvicsokat, és fosztogattak, nem osztogattak).

A helyzet az, hogy a WHO több, mint 100 olyan okot tart nyilván, amelyek hozzájárulhatnak a spermaszám csökkenéséhez. Ez azért fontos, mert a spermaszám csökkenés még nem azonos a meddőséggel. Majd persze az lesz, ha a spermiumszám lecsökken 15 Millió/ml alá, ugyanis a jelenlegi nemzetközi standard szerint ezalatt már kórosan alacsony az érték. Sajnos az egyik tényező, ami ebben “segítségre” lehet, az ülőmunka, pontosabban a szűk nadrágban történő jó sok ücsörgés. Azért nem kell rögtön minden informatikusnak, és kamionsofőrnek andrológushoz (férfigyógyász) rohanni, mert akkor jöhetnének a szaunakezelők, és a vaskohászok, nem beszélve a kőfaragókról és balett táncosokról. Ez utóbbi kettő kivételével a probléma tudniillik a hőmérséklet, ugyanis a here optimálisan 34 oC-on működik, szemben az emberi test egyéb alkotóival.

Az alapprobléma azonban más: az elmúlt 30-40 évben a férfiak spermiumszáma rohamosan csökken, 3 éve még 20 Millió/ml volt a normális érték, 20 éve pedig 60 Millió/ml. Szóval ideje aggódni, kezdünk “Védett férfiak” lenni, odahaza szólok is, hogy másképp nézzenek rám, megérdemlek egy kis kíméletet. Persze ha tudjuk a spermiumszám csökkenés okát (gyulladás, hormonális ok, pszichés ok, stb.), akkor létezik rá kezelés is, és helyzet megnyugtatóan rendezhető. A gond akkor van, ha nincs meg az ok, vagyis idiopatiás esettel állunk szemben. Mit lehet tenni? Lehet persze életmódot változtatni, meggyőződésem, hogy az idiopatiás férfimeddőség mögött életmódbeli, táplálkozási, illetve környezetszennyeződéses okok rejlenek, és ez is ugyanolyan civilizációs betegség, mint a rák, vagy a cukorbetegség. Mindazonáltal a sok ezer érintett (Magyarországon 150 000 meddő házaspár van, 40%-ukban a férfi a felelős) mégse mehet Tahitire, vagy a Bahamákra lakni. Viszont fel lehet keresni a szakorvost (andrológusnak hívják), és lehet például egy még kvázi jó állapotot konzerválni a spermabankban (KRIO Intézet). És el lehet kezdeni mozogni, meg kidobni az étrendünkből a cukrot, tejet, és meg a glutént, szóval a nem embernek való összetevőket. De ezekről majd máskor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.