Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2019. Április 22. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A vega életmód meglepő előnye

A vega életmód meglepő előnye

A tudósok már eddig is hangsúlyozták, hogy több növényi eredetű táplálékot kellene fogyasztanunk, a hússal pedig nem ártana óvatosabban bánni az egészségünk érdekében.

Nemrég egy tajvani egyetem kutatói is felhívták a figyelmet a vegetarianizmus meglepő előnyére.

Kutatók csaknem 14 ezer ember étrendjének elemzése után meglepő következtetésre jutottak.

A hús elhagyásának előnyei
A tudósok 13 935 embert kérdeztek arról, milyen ételeket esznek, és milyen gyakran fogyasztják azokat. A válaszaikat összehasonlították az egészségükkel kapcsolatos korábbi feljegyzésekkel.

Az eredmények összegzése után a tudósok azt látták, hogy a húsfogyasztást mellőzők vérében kevesebb volt a húgysav, aminek kóros felhalmozódása köszvényhez vezethet. Ebből következik, hogy a vegetáriánusok körében sokkal kisebb volt a köszvény kialakulásának valószínűsége.

Mi ennek az oka?
A tudósok szerint a növényi alapú étrend azért védhet a köszvény kialakulásával szemben, mert a hús, a halak és tengeri herkentyűk egy purin nevű anyagot tartalmaznak, amely más tanulmányok szerint növeli a vér húgysavszintjét.

Emellett a vegetáriánus étrend telített zsírokban szegényebb, gyulladáscsökkentő fitokemikáliákban viszont gazdagabb az állati termékeket is tartalmazó étrendeknél.

Címkék: vega, vegán, vegetáriánus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 11:13, kedd | Helyi

Ma éjfélig küldheti be az adóbevallását és rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. Május 21. 10:32, kedd | Helyi

Már kirajzolódnak Móra arcvonásai a homokhalomból

Május 17-én nyílt meg a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás, a Petőfi-téren. A megnyitón hangszeren közreműködött Sevecsek Béla.

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.