Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Október 25. 15:17, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Volánbuszhoz húsz új elektromos autóbusz érkezhet jövőre

A Volánbuszhoz húsz új elektromos autóbusz érkezhet jövőre

A Volánbusz jövőre 20 új elektromos autóbusz beszerzésével számol a Zöld busz program folytatásaként hat kisebb városban - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Emlékeztettek, hogy a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. az ország 2050-re megcélzott karbonsemlegessége érdekében folytatja a közösségi közlekedés megújítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó Zöl busz programját, a 25 ezernél kevesebb lélekszámú települések számára is megnyitva a lehetőséget a helyi flotta elektrifikálására.

A Volánbusz tervei szerint a fejlesztéshez szükséges források rendelkezésre állásával Balatonfüreden 3, Hajdúszoboszlón 1, Komáromban 2, Komlón 6, Tatán 5 és Várpalotán 3 darab elektromos meghajtású, alacsonypadlós, helyi kivitelű jármű állhat majd forgalomba. Az újabb 20 e-busz több mint 1000 tonna szén-dioxiddal alacsonyabb környezetterhelést jelent majd - olvasható a társaság közleményében.

Az autóbuszok üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyein vagy állomásain.

Az autóbusz-beszerzésre vonatkozó feltételes közbeszerzés ajánlattételi felhívása október 25-én jelent meg. A szerződéskötést - a beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állását követően - 2024 januárjára tervezi a közlekedési vállalat, hogy az autóbuszok már jövőre forgalomba állhassanak. A projekttel a Volánbusz 20 százalékkal bővítheti elektromos flottáját - tették hozzá.

A HUMDA által koordinált Zöld busz programban a Volánbusz eddig 100 elektromos autóbuszt állított forgalomba a főváros vonzáskörzetében, valamint Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében. A Volánbusz elektromos flottája évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami 2000 személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg - közölte a cég.

A kép csak illusztráció

Címkék: busz, e-busz, közlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során