Hírek
2020. Április 15. 13:56, szerda |
Helyi
Forrás: PR cikk
A whisky és a tőzeg évszázados kapcsolata

A füstös whiskyfajták szerelmesei tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a tőzeg milyen fontos összetevőnek számít az italkészítés folyamatában.
A cikk keretei között persze mi is foglalkozunk kicsit a témakörrel, külön figyelmet szentelve a tőzeg szerepének a whiskykészítés során.
A füstös whisky, illetve a tőzeg kapcsolata
A tégla formára vágott, majd piramis alakba rendezett tőzeg viszonylag hamar kiszárad, és nagyszerű tüzelőanyagnak számít. A tüzelés következtében keletkezett füst pedig az a tényező, amelynek eredményeként a whisky készítéséhez keresett alapanyagnak számít a tőzeg.
A whiskyfanok egy jelentős része úgy tartja, hogy minél füstösebbnek számít egy-egy párlat, annál értékesebb. Ennek tudatában egyáltalán nem ér fel a meglepetés erejével, hogy az elmúlt bő két évszázadban jelentősen megnőtt a kereslet a füstös karakterű whiskyk iránt.
Hogyan kerül a tőzeg a whiskykészítés folyamatába?
A tőzeg hasznosítására a malátázási folyamatok során kerül sor, egész pontosan az árpa kiszárításának a keretei között. A folyamat során a malátát fel kell melegíteni egészen 70 Celsius-fokra, ugyanis csakis ezzel az eljárással akadályozható meg az enzimek munkája, valamint a penészedés, illetve a baktériumok kialakulása.
A nedves maláta ugyanolyan erősen szívja magába a füstöt, ahogy esős időben az általunk viselt kabátunk a dohányzás következtében keletkező füstös levegőt. Ennek a jelenségnek tulajdonítható tehát a skót whiskyre jellemző füstös karakter. Egyébiránt a szűrés, valamint a blendelés folyamata után is roppant nehéz dolog elfedni a füstös jelleget.
A whiskyipar is jól tudja, hogy a tőzeg tartalék mennyisége véges
Értelemszerűen nem mindenki rajong a szélsőségesen füstölt párlatokért, és bizony tőzegből sem korlátlanok a lehetőségek, ezért a gyártók igyekeznek féken tartani a tőzeg felhasználásának mértékét.
Bizonyos márkák az eljárás során precízebben adagolják az alapanyagot a tűzhöz, lényegesen gazdaságosabb felhasználást megvalósítva ezzel. Természetesen a kevesebb felhasznált tőzeg nem jelenti azt, hogy bizonyos italtípusoknál az intenzitásból is szeretnének visszavenni.
Egyes üzemekben pedig arra is odafigyelnek, hogy a füstöt egy zárt környezetben több alkalommal is végigfuttassák a malátán. Vagyis ahelyett, hogy egyszerűen csak hagynák a pagoda tetőkön a szabadba kerülni az értékes füstöt, tudatos felhasználóként több alkalommal is kihasználják a benne rejlő potenciált.
Természetesen pozitív látni mindazt a tudatosságot és odafigyelést, amely a neves whisky gyártók részéről tapasztalható az erőforrásokkal történő gazdálkodást illetően. Még inkább üdvözlendő ez a fajta törekvés annak fényében, hogy egyre jobb és jobb minőségű italok kerülnek forgalomba.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 16. 12:15, kedd | Helyi
Sokba kerül a reggeli száguldozás
Vármegyénkben egy hét alatt 64 rendőri intézkedést igénylő baleset történt, amelyekben tizenkilencen sérültek meg.
2025. Szeptember 16. 11:48, kedd | Helyi
Október 1-től már benyújtható a háromgyerekes anyák kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozat
A három gyermeket nevelő anyáknak október 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, munkával megszerzett jövedelmeik – így például a munkabér – után.
2025. Szeptember 15. 12:14, hétfő | Helyi
Abonyi Imre tiszteletére versenyeznek a hajtók Bugacon
Idén ismét Bugac ad otthont a fogathajtás egyik legjelentősebb hazai eseményének, az Abonyi Imre Emlékversenynek, amelyet szeptember 18-21. között rendeznek meg.
2025. Szeptember 14. 14:33, vasárnap | Helyi
Kreatív ízek és hagyományos receptek találkoztak a Libafesztivál főzőversenyén
A XXVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik legnépszerűbb programpontja idén is a hagyományos főzőverseny volt, amely ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.