Hírek
2020. Április 15. 13:56, szerda |
Helyi
Forrás: PR cikk
A whisky és a tőzeg évszázados kapcsolata

A füstös whiskyfajták szerelmesei tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a tőzeg milyen fontos összetevőnek számít az italkészítés folyamatában.
A cikk keretei között persze mi is foglalkozunk kicsit a témakörrel, külön figyelmet szentelve a tőzeg szerepének a whiskykészítés során.
A füstös whisky, illetve a tőzeg kapcsolata
A tégla formára vágott, majd piramis alakba rendezett tőzeg viszonylag hamar kiszárad, és nagyszerű tüzelőanyagnak számít. A tüzelés következtében keletkezett füst pedig az a tényező, amelynek eredményeként a whisky készítéséhez keresett alapanyagnak számít a tőzeg.
A whiskyfanok egy jelentős része úgy tartja, hogy minél füstösebbnek számít egy-egy párlat, annál értékesebb. Ennek tudatában egyáltalán nem ér fel a meglepetés erejével, hogy az elmúlt bő két évszázadban jelentősen megnőtt a kereslet a füstös karakterű whiskyk iránt.
Hogyan kerül a tőzeg a whiskykészítés folyamatába?
A tőzeg hasznosítására a malátázási folyamatok során kerül sor, egész pontosan az árpa kiszárításának a keretei között. A folyamat során a malátát fel kell melegíteni egészen 70 Celsius-fokra, ugyanis csakis ezzel az eljárással akadályozható meg az enzimek munkája, valamint a penészedés, illetve a baktériumok kialakulása.
A nedves maláta ugyanolyan erősen szívja magába a füstöt, ahogy esős időben az általunk viselt kabátunk a dohányzás következtében keletkező füstös levegőt. Ennek a jelenségnek tulajdonítható tehát a skót whiskyre jellemző füstös karakter. Egyébiránt a szűrés, valamint a blendelés folyamata után is roppant nehéz dolog elfedni a füstös jelleget.
A whiskyipar is jól tudja, hogy a tőzeg tartalék mennyisége véges
Értelemszerűen nem mindenki rajong a szélsőségesen füstölt párlatokért, és bizony tőzegből sem korlátlanok a lehetőségek, ezért a gyártók igyekeznek féken tartani a tőzeg felhasználásának mértékét.
Bizonyos márkák az eljárás során precízebben adagolják az alapanyagot a tűzhöz, lényegesen gazdaságosabb felhasználást megvalósítva ezzel. Természetesen a kevesebb felhasznált tőzeg nem jelenti azt, hogy bizonyos italtípusoknál az intenzitásból is szeretnének visszavenni.
Egyes üzemekben pedig arra is odafigyelnek, hogy a füstöt egy zárt környezetben több alkalommal is végigfuttassák a malátán. Vagyis ahelyett, hogy egyszerűen csak hagynák a pagoda tetőkön a szabadba kerülni az értékes füstöt, tudatos felhasználóként több alkalommal is kihasználják a benne rejlő potenciált.
Természetesen pozitív látni mindazt a tudatosságot és odafigyelést, amely a neves whisky gyártók részéről tapasztalható az erőforrásokkal történő gazdálkodást illetően. Még inkább üdvözlendő ez a fajta törekvés annak fényében, hogy egyre jobb és jobb minőségű italok kerülnek forgalomba.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 16. 15:05, hétfő | Helyi
Felújítási munkálatok miatt lezárásra kerül a Kossuth utca Attila utca és Dózsa György utca közötti szakasza
2025. Június 16. 08:49, hétfő | Helyi
Sok látogatót vonzott a repülőtér családi napja
Több százan választották hétvégi kikapcsolódásként a repülőtér Repülj a nyárba! címmel meghirdetett családi napját.
2025. Június 15. 08:18, vasárnap | Helyi
Hírek az Ótemplomból
2025. június 15. SZENTHÁROMSÁG VASÁRNAPJA
2025. Június 15. 08:18, vasárnap | Helyi
Hírek a Szent István templomból
2025. június 15. - SZENTHÁROMSÁG VASÁRNAPJA