Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Március 19. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: HVG

A wifi és a mobil tényleg rákot okoz?

A wifi és a mobil tényleg rákot okoz?

Egy tudományos oldal professzorokat kért arra, hogy kommentálják azt az egyre elterjedtebb véleményt, miszerint a wifi és a mobilozás olyan veszélyes, hogy akár rákot is okozhat.

Kerüljük a wifit és a mobilozást, rákot okozhat! - ehhez hasonló gondolattal facebookos bejegyzésekben, barátokkal vagy orvosokkal beszélve sok olvasónk találkozhatott. Több probléma akad a figyelmeztetéssel: egyrészt 2016-ban az idézett technológiák elkerülése már-már lehetetlen, másrészt pedig erősen sántít. Utóbbi vélemény nem a miénk, hanem az IFLScience tudományos oldalnak nyilatkozó professzorok mondták, kutatási eredményekre hivatkozva.

"Semmilyen megalapozott bizonyíték nincs arra, hogy a rádióhullámok bármilyen károsodást okozhatnak." - fogalmazott például a témában jártas ausztrál kutató, Rodney Croft. A "megalapozott" szó használata itt az igazán fontos, hiszen sok kutatás próbálta már igazolni a rákkeltő hatást, de csak furcsa egybeesésekről volt szó, ok-okozati összefüggést viszont nem találtak a mobilok és wifik vélt egészségkárosító hatása kapcsán.

Egy ausztrál rákkutató, Darren Saunders szerint is tévhit. Tapasztalata szerint az egész abból indult ki, hogy az elmúlt években nőtt az agydaganatos megbetegedések száma. Csakhogy ez nem írható a mobilok és wifik számlájára, hiszen más elektronikus eszközök révén már jóval régebben ki vagyunk téve nem-ionizáló sugárzásnak.

Simon Chapman professzor pedig több statisztikával és ábrával szolgált, hogy az ausztráliai adatokkal bizonyítsa: az agydaganatos betegségek aránya a mobiltelefonok és a wifi megjelenése előtt, már a 80-as évek elején hasonló volt, mint manapság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: