Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Január 12. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

A zöld varangyot választották az év kétéltűjének Magyarországon

A zöld varangyot választották az év kétéltűjének Magyarországon

Sokan tartanak tőlük, pedig ártalmatlanok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei ezért is igyekeznek figyelemfelhívó kampányokkal közelebb hozni őket az emberekhez. Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programhoz bárki csatlakozhat.

– A zöld varangy gyakori kétéltű Magyarországon, mégis megfigyelhető egyedszámának csökkenése. Visszaszorulásának hátterében a szaporodásához nélkülözhetetlen időszakos vagy állandó vízállások kiszáradása, eltűnése sejthető – mondta el kérdésünkre Halpern Bálint LIFE-programvezető. Hangsúlyozta, a zöld varangy esetében létfontossá­­gú, hogy megtalálják a szaporodóhelyeket.

Létfontosságú megtalálni a szaporodóhelyeket. (Fotó: Halpern Bálint)

Nemszeretem állat a varangy

– Általános a viszolygás, ami nem feltétlen ösztönös, inkább tanult. Sokszor látjuk, hogy a kisgyerek boldogan szalad a szüleihez kezében egy brekivel, akik rémülten kiabálnak rá.

Ilyenkor az ösztönös csodálat hamar válik tanult ellenszenvvé. A kétéltűek globális csökkenésének hátterében az urbanizáció és a klímaváltozás miatti szárazodás áll, a folyamat hazánkat is érinti, a gyakori fajok előbb megritkulnak, majd eltűnnek a térképről.

Országosan térképezik a fajokat

– Egyes kiemelt fajokra vannak célzott felmérési programjaink is, amiben sok önkéntes segítséget kapunk tagjainktól és tá­­­mogatóinktól. Az észleléseket feltölthetjük az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programunk honlapjára vagy appjába.

A feltöltött adatokat szakemberek validálják, és ha téves a határozás, akkor jelzik a feltöltőnek. Ha valaki bizonytalan a határozást illetően, akkor a honlapjaink fajleírásain túl letöltheti a Kétéltű- és Hüllőhatározó alkalmazásunkat.

Varangybölcsőket is készíthetünk

– Jellegzetes, pirregő hangjuk alapján azonosíthatók a békák, a tavaszi, kora nyári es­­téken hallgatózva szaporodóhelyeikre bukkanhatunk. Hangjuk mellett petezsinórjaik is elárulják őket. A hang alapján történő észlelésekről vagy petézőhelyekről is várjuk az adatokat, erre buzdít kampányunk „Keresd a Zöldet!” szlogenje.

Miután megtaláltuk az élőhelyet, nyomon követhetjük a peték sorsát. Létrehozhatunk varangybölcsőnek szánt pocsolyákat, kerti tavakat, amikben nagy élmény megfigyelni, hogyan foglalják el az új élőhelyet.

(Forrás: delmagyar.hu - Nyitófotó: Máté Bence)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.