Városlista
2021. január 16, szombat - Gusztáv

Hírek

2021. Január 12. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

A zöld varangyot választották az év kétéltűjének Magyarországon

A zöld varangyot választották az év kétéltűjének Magyarországon

Sokan tartanak tőlük, pedig ártalmatlanok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei ezért is igyekeznek figyelemfelhívó kampányokkal közelebb hozni őket az emberekhez. Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programhoz bárki csatlakozhat.

– A zöld varangy gyakori kétéltű Magyarországon, mégis megfigyelhető egyedszámának csökkenése. Visszaszorulásának hátterében a szaporodásához nélkülözhetetlen időszakos vagy állandó vízállások kiszáradása, eltűnése sejthető – mondta el kérdésünkre Halpern Bálint LIFE-programvezető. Hangsúlyozta, a zöld varangy esetében létfontossá­­gú, hogy megtalálják a szaporodóhelyeket.

Létfontosságú megtalálni a szaporodóhelyeket. (Fotó: Halpern Bálint)

Nemszeretem állat a varangy

– Általános a viszolygás, ami nem feltétlen ösztönös, inkább tanult. Sokszor látjuk, hogy a kisgyerek boldogan szalad a szüleihez kezében egy brekivel, akik rémülten kiabálnak rá.

Ilyenkor az ösztönös csodálat hamar válik tanult ellenszenvvé. A kétéltűek globális csökkenésének hátterében az urbanizáció és a klímaváltozás miatti szárazodás áll, a folyamat hazánkat is érinti, a gyakori fajok előbb megritkulnak, majd eltűnnek a térképről.

Országosan térképezik a fajokat

– Egyes kiemelt fajokra vannak célzott felmérési programjaink is, amiben sok önkéntes segítséget kapunk tagjainktól és tá­­­mogatóinktól. Az észleléseket feltölthetjük az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Programunk honlapjára vagy appjába.

A feltöltött adatokat szakemberek validálják, és ha téves a határozás, akkor jelzik a feltöltőnek. Ha valaki bizonytalan a határozást illetően, akkor a honlapjaink fajleírásain túl letöltheti a Kétéltű- és Hüllőhatározó alkalmazásunkat.

Varangybölcsőket is készíthetünk

– Jellegzetes, pirregő hangjuk alapján azonosíthatók a békák, a tavaszi, kora nyári es­­téken hallgatózva szaporodóhelyeikre bukkanhatunk. Hangjuk mellett petezsinórjaik is elárulják őket. A hang alapján történő észlelésekről vagy petézőhelyekről is várjuk az adatokat, erre buzdít kampányunk „Keresd a Zöldet!” szlogenje.

Miután megtaláltuk az élőhelyet, nyomon követhetjük a peték sorsát. Létrehozhatunk varangybölcsőnek szánt pocsolyákat, kerti tavakat, amikben nagy élmény megfigyelni, hogyan foglalják el az új élőhelyet.

(Forrás: delmagyar.hu - Nyitófotó: Máté Bence)

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 16. 16:00, szombat | Helyi

A macskák ezért nem érzik az édeset

Ha nem figyelünk oda, cicánk könnyen ellophatja a reggeli szendvicsre feltett felvágottat, a desszertet azonban már kevésbé kell féltenünk tőle.

2021. Január 16. 14:42, szombat | Helyi

Rengeteg szakdolgozó otthagyná a fekvőbeteg-ellátást

A fekvőbeteg-ellátásban dolgozók csaknem fele elhagyná az állami egészségügyet - derült ki egy friss felmérésből. Tízből kilenc egészségügyi szakdolgozó a fizetésével is elégedetlen.

2021. Január 15. 13:32, péntek | Helyi

Pingvinbébi született Szegeden

Pápaszemes pingvin kelt ki a Szegedi Vadasparkban, ez az első fióka, amelynek már egyik szülője is a Tisza-parti városban jött világra

2021. Január 14. 19:01, csütörtök | Helyi

Elhunyt Szecskó Péter nívódíjas félegyházi grafikusművész

70 éves korában elhunyt Szecskó Péter kiskunfélegyházi nívódíjas, Holló László-díjas, Félegyháza Művészetéért-díjas grafikusművész.