Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Június 09. 11:53, szombat | Helyi
Forrás: BAON

Aggódnak a félegyházi madárbarátok a gyurgyalagokért

Aggódnak a félegyházi madárbarátok a gyurgyalagokért

Idén rekordszámú gyurgyalag érkezett a Bankfaluban található fészkelőtelepre.

Mintegy ötven színpompás madár lelt otthonra. A félegyházi madárbarátok azonban aggódnak a szárnyasok sorsa miatt, hiszen a fejlődő városrészben sorra épülnek a családi házak. A madarak fészkelőhelye magántulajdonban lévő telkeken található. A területet nemrégiben felparcellázták, valószínűleg hamarosan új házak épülnek rajta – nyilatkozta a BAON internetes hírportálnak Kis-Fekete Katalin, akinek kezdeményezésére alakították ki öt éve a gyurgyalagfészkelő telepet. Mivel elkezdődött a madarak költési időszaka, Kis-­Fekete Katalin és Meizl Ferenc, a helyi madárbarát klub vezetője táblákat helyeztek ki. Arra hívják fel a környékben lakók és a látogatók figyelmét, hogy óvják, védjék a Bankfalu különleges természeti kincsét.

A félegyházi madárbarátok táblákkal hívják fel a figyelmet a gyurgyalagok védelmére Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

– Fontos, hogy mit hagyunk hátra a gyermekeinknek, az unokáinknak. A fejlődéssel nem pusztíthatjuk el az állatok élőhelyeit, így a gyurgyalagok kedvelt költőhelyét sem. Csak közös összefogással menthetjük meg a fészkelőtelepet – nyilatkoztaKis-­Fekete Kata­lin, aki szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a város megvenné az érintett területet és ott olyan pihenőparkot alakítana ki, melyben a madarak otthona is megmaradhatna. Kezdeményezését a madárbarát klub vezetője is támogatja és segíti. Meizl Ferenc szerint Kiskunfélegyháza csak akkor lesz igazán élhető város, ha megőrzi természeti értékeit is.

A gyurgyalagfészkelő telep megmentését Dongó József, a körzet önkormányzati képviselője is felkarolta.

Fokozottan védett madár
A gyurgyalag hazánk egyik legszínpompásabb madara. A partifecskékhez hasonlóan partfalba vájt lyukakban fészkel. A Bankfalu környéke kedvelt költőhelye mindkét madárfajnak. A telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokban látogat hozzánk költeni. Májusban érkezik és szeptember végére el is hagyja a Kárpát-medencét. A hazai állomány 15 000-25 000 párra tehető. A gyurgyalag Magyarországon 1982 óta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.