Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Állami bankot kaphat a turizmus

Állami bankot kaphat a turizmus

A Világgazdaság azt írja, hogy a nemzetgazdasági tárca koncepciójában mintegy 3 év után ismét felbukkant egy Turizmus Bank létrehozásának ötlete. A tárca közlése szerint nem önálló bank létrehozása a cél, hanem egy meglévő állami bank tevékenységi körét szeretnék bővíteni osztrák minta alapján.

A Fidesz turisztikai munkacsoportjának vezetője, Bánki Erik 2010-ben beszélt arról, hogy külföldi mintára Magyarországon is létre kellene hozni egy olyan bankot, amely részben az állam, részben kereskedelmi bankok tulajdonában lenne, és kifejezetten a turisztikai ágazat finanszírozását szolgálná.

A lap úgy tudja, hogy az ötlet eredetileg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől származik. „A szállodák számára az elmúlt évek kedvezőtlen üzletmenete, romló jövedelmezőségi pozíciója miatt különösen fontos lenne, hogy a hitelezési feltételek javuljanak a forgóeszköz hitelezés és a felújítások, új fejlesztések szempontjából. Szükség lenne egy ilyen bankra, mert nehezen jut hitelhez a szállodaipar és nagy a devizakitettség is” – mondta Kovács István, az MSZÉSZ főtitkára.

A szövetség már 2010-ben felhívta a figyelmet arra, hogy a bankok, pénzintézetek gyakorlatilag beszüntették az új hitelfelvételi lehetőségeiket a szállodaipar számára. Ez pedig nem csak az új létesítmények megvalósulását hátráltatja, hanem a meglévő szállodák szinten tartására, bővítésére vonatkozó fejlesztési elképzeléseket is. A hitelszűke korlátozza az iparág számára az uniós források igénybevételének lehetőségét is. „Ha a turizmus teljesíteni szeretné a kormányprogramban megfogalmazott jelentős számú új munkavállaló foglalkoztatását, úgy komoly nagyságrendű fejlesztésekre lenne szükség, amelyhez meg kellene teremteni az ágazat kedvező és ösztönző hitelfelvételi lehetőségeit, például Turizmus Fejlesztési Bank létrehozása az ausztriai példa alapján” – írta még 2010-es lobbianyagában az MSZÉSZ. Számos olyan hotel van, amelyik óriási hitelt próbál törleszteni. Az MFB, a CIB és az MKB is sok szállodának hitelezett. Több közülük most már eladósorba került. „Sok szálloda éppen devizában felvett hiteleinél esedékes visszafizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni” – fogalmaz helyzetértékelőjében az MSZÉSZ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.