Hírek
2017. Július 11. 10:06, kedd |
Helyi
Forrás: hirado.hu
Amikor a minőségi fagyi visszanyal

Nem mind fagylalt, ami fagylaltnak készül!
A nyár elképzelhetetlen fagyi nélkül, szinte mindenki szereti. A fagylaltkészítés „felkent” szakértői azt mondják: ne a mennyiségre, hanem a minőségre ügyeljünk, hiszen a fagyik között is van rossz minőségű, esetleg egészségtelen. Hogy a jó fagylalt hogyan ismerszik meg? - tehetnénk fel a kérdést, amire a műsorban egy cukrászmester próbál választ adni azzal, hogy elmondja, hogyan is készülnek az ízletes hideg nyalánkságok egy szegedi cukrászdában, ahol akár 2 mázsányit is elnyalnak a vendégek egy igazán meleg nyári napon.
Miből készülhet a minőségi fagylalt? -hangzott el legfontosabb kérdésként a riportban, amire válaszul Gyuris László szegedi cukrász, a Virág Cukrászda vezetője a madártej-fagylalt elkészítésén keresztül bemutatta, hogy csupán természetes alapanyagok és adalékokat kell használni a hűsítő édesség elkészítéséhez. Így kiemelte, hogy a madártej-fagylalt akkor az igazi, ha abban vaníliarúd magvai adják az ízt, és szentjánoskenyér-mag lisztje az, ami stabilizálja a tejben meglévő vizet.
Kitért arra is, hogy számára megdöbbentő, hogy egyesek ezek a magvakat “rovarürüléknek” nézik.
Gyümölcsfagylaltok: passzírozás, és cukrozás
Elmondta: ahhoz, hogy igazi gyümölcsfagyit készítsenek, a teljes mennyiség 30, de akár 100 százalékában gyümölcsöt kell tartalmaznia a fagyinak. Hozzátette: ahhoz, hogy a passzírozott gyümölcsmassza formálható legyen, cukrot kell adagolni, ennek aránya a teljes mennyiség minimum 20 százalék kell hogy legyen – ezt ő fagylalt-egyensúlynak hívja.
A joghurtfagylaltnál is szempont szerinte, hogy ne tejből, hanem tényleg joghurtból készüljön.
Az albán fagylalt végét jelentheti a fagylalttörvény?
Tíz éve van a piacon, de az elmúlt években tört előre erősen az az albán eredetű fagylalt, amit Gyuris László rossz minőségűnek tart. Ugyanis – mint azt elsorolja – természetes helyett mesterséges ízfokozókkal és színezékekkel van tele, és maga s a növényi zsír tartalmuk is.
A készülő fagylalttörvénnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte hatósági fellépés kellene ahhoz, hogy visszaszorítsák ezt a rossz minőségű fagyit, mivel – utalva az albán fagyik nagy térfogatára – úgy tartja: az ember nem mennyiséget, hanem élményt akar, amikor fagyizni szeretne.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 01. 19:34, csütörtök | Helyi
Elkészültek a Duna-Tisza közi térség turisztikai fejlesztésének tervei
2020 őszén Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére Bács-Kiskun vármegye 4. választókerületének településvezetői összehangolt turizmusfejlesztési terveket dolgoztak ki a Duna–Tisza köze térségére.
2025. Április 30. 14:11, szerda | Helyi
Koppányok Versenyben
Vannak íjászok, akiknek az íjászat a hagyományőrzés egyik formája. Vannak íjászok, akiket az íjászat, mint sport ragadott magával, és szeretik az íjászat adta kihívásokat.
2025. Április 30. 14:08, szerda | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.