Városlista
2025. augusztus 3, vasárnap - Hermina

Hírek

2017. Július 11. 10:06, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Amikor a minőségi fagyi visszanyal

Amikor a minőségi fagyi visszanyal

Nem mind fagylalt, ami fagylaltnak készül!

A nyár elképzelhetetlen fagyi nélkül, szinte mindenki szereti. A fagylaltkészítés „felkent” szakértői azt mondják: ne a mennyiségre, hanem a minőségre ügyeljünk, hiszen a fagyik között is van rossz minőségű, esetleg egészségtelen. Hogy a jó fagylalt hogyan ismerszik meg? - tehetnénk fel a kérdést, amire a műsorban egy cukrászmester próbál választ adni azzal, hogy elmondja, hogyan is készülnek az ízletes hideg nyalánkságok egy szegedi cukrászdában, ahol akár 2 mázsányit is elnyalnak a vendégek egy igazán meleg nyári napon.

Miből készülhet a minőségi fagylalt? -hangzott el legfontosabb kérdésként a riportban, amire válaszul Gyuris László szegedi cukrász, a Virág Cukrászda vezetője a madártej-fagylalt elkészítésén keresztül bemutatta, hogy csupán természetes alapanyagok és adalékokat kell használni a hűsítő édesség elkészítéséhez. Így kiemelte, hogy a madártej-fagylalt akkor az igazi, ha abban vaníliarúd magvai adják az ízt, és szentjánoskenyér-mag lisztje az, ami stabilizálja a tejben meglévő vizet.

Kitért arra is, hogy számára megdöbbentő, hogy egyesek ezek a magvakat “rovarürüléknek” nézik.

Gyümölcsfagylaltok: passzírozás, és cukrozás

Elmondta: ahhoz, hogy igazi gyümölcsfagyit készítsenek, a teljes mennyiség 30, de akár 100 százalékában gyümölcsöt kell tartalmaznia a fagyinak. Hozzátette: ahhoz, hogy a passzírozott gyümölcsmassza formálható legyen, cukrot kell adagolni, ennek aránya a teljes mennyiség minimum 20 százalék kell hogy legyen – ezt ő fagylalt-egyensúlynak hívja.

A joghurtfagylaltnál is szempont szerinte, hogy ne tejből, hanem tényleg joghurtból készüljön.

Az albán fagylalt végét jelentheti a fagylalttörvény?

Tíz éve van a piacon, de az elmúlt években tört előre erősen az az albán eredetű fagylalt, amit Gyuris László rossz minőségűnek tart. Ugyanis – mint azt elsorolja – természetes helyett mesterséges ízfokozókkal és színezékekkel van tele, és maga s a növényi zsír tartalmuk is.

A készülő fagylalttörvénnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte hatósági fellépés kellene ahhoz, hogy visszaszorítsák ezt a rossz minőségű fagyit, mivel – utalva az albán fagyik nagy térfogatára – úgy tartja: az ember nem mennyiséget, hanem élményt akar, amikor fagyizni szeretne.

Címkék: fagyizás, fagylalt

Ezek érdekelhetnek még

2025. Augusztus 01. 07:04, péntek | Helyi

Fedezze fel a magyar népzene és jazz különleges találkozását

A Béke-Tér Zene következő előadója Tóth Ákos tárogatóművész lesz augusztus 1-jén.

2025. Július 31. 21:33, csütörtök | Helyi

Színes nyári fesztivál Csongrádon: Körös-Toroki Napok 2025

Augusztus 1-3. között ismét megrendezik a hagyományos, családokat és fiatalokat egyaránt megmozgató fesztivált a csongrádi Körös-torok területén.

2025. Július 30. 07:08, szerda | Helyi

Emléknap Petőfi Sándor halálának évfordulóján

Kiskunfélegyházán július 31-én, csütörtökön 18 órakor lánglelkű költőnkre Petőfi Sándorra emlékezünk a Petőfi téren.

2025. Július 29. 11:54, kedd | Helyi

Rendőri segítséggel kerültek biztonságba a bajba jutott tappancsok

Bejelentés érkezett hozzánk, hogy Kecskemét egyik erdős részén – egy nem körbekerített területen – rövid pórázon tartanak kutyusokat, rossz körülmények között.