Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2015. Október 08. 12:13, csütörtök | Bulvár
Forrás: Szabad Föld

Anya csak egy van...

Anya csak egy van...

...tartja a mondás, amit esze ágában sincs bárkinek megkérdőjelezni. Hogy apa is csak egy van, az viszont csak keveseknek jut az eszébe.

Egy konferencián a minap a Három királyfi és három királylány mozgalom azt próbálta megfejteni: miért nem alhatnak az apák a gyerekeikkel a kórházban ugyanúgy, mint az anyák, a kutatások miért csak az anya–gyerek kötődést vizsgálják kisgyerekkorban, s vajon miért halnak korán a férfiak?

FEJBEN DŐL EL! Egyelőre csak állatkísérletek voltak hivatottak igazolni, hogy az apák agya átalakul gyermekük megszületése után: új idegi kapcsolatok és idegsejtek jönnek létre, melyek jó irányba befolyásolják a kicsihez való kötődésüket. A kutatások szerint az apa–gyerek kapcsolat fontos szerepet tölt be az utód egészséges fejlődésében. Ha a csecsemő születése után az apa teljesen ráhagyja a gondozást az anyára, a gyermek sokkal több pszichés problémával – érzelmi labilitással, agresszióval, függőséggel – szembesülhet az élete során, mint ahol szeretetteljes és bensőséges az apa–utód kapcsolat.

Négyszeres a túlélési arány azoknak a férfiaknak a körében, akik gyereket nevelnek – mint ahogyan a csemeték sem nélkülözhetik az apjukat. Pedig egyre kevesebb gyermeknek adatik meg, hogy az apjuk jelen legyen az életükben. Csupán 40 százalékuk mondhatja el, hogy 10 éves koráig együtt nevelik a szülei, 34 százalékuk élettársi kapcsolatban születik, 12 százalékuknál pedig nem ismert az apa kiléte. Egy 26 éven át végzett kutatásból kiderült, hogy sokkal jobban teljesítettek az élet minden területén, akik mellett mindig ott állt egy meleg szívű, támogató apa. Túry Ferenc, a Semmelweis Egyetem intézetvezetője szerint az apaság és a társkapcsolat egyértelműen védőfaktort jelent a férfiak számára. Mert riasztó a statisztika: a férfiak 67 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, ha egyedül élnek – ellenben ha házasok, a korai halálozás valószínűsége már 47 százalékra csökken. Még a rossz házasság is nagyobb biztosítékot jelent a hosszabb élethez, mint a magány.

A konferencián jelen lévők roppant egyszerű választ kaptak arra a felvetésre, vajon az apák miért nem alhatnak a kórházban a gyermekeikkel. Nos, az infrastruktúra nem teszi lehetővé. Többnyire az anyák vigyázzák a kis betegeket, s számos intézményben még mindig előfordul, hogy az ágy mellett, a földön, matracon alszanak – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Meglehetősen kínos lenne, ha egy férfit közéjük szállásolnának.

Azon már senki nem lepődik meg, hogy az óvodai és iskolai szülői értekezleteken 90 százalékban anyák ülnek. Léder László pszichológus saját élményével szemléltette, mi lehet ennek az oka. Egyszerűen ciki, amikor egy férfi egyedül ül több tucat nő között, akik őrületes mennyiségű és időnként felfoghatatlan információtömeget zúdítanak a jelenlévők fejére. Erre a férfi genetikailag is alkalmatlan, hiszen egyszerre igazából csak egy dologra képes figyelni.

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy míg egy nő ajkát napi 8000 szó hagyja el, egy férfiét csak 2000. Mindenki elismerte, hogy a mai férfiak nincsenek könnyű helyzetben.

Elvárják tőlük, hogy egyszerre legyenek macsók és gyengédek, keressenek sokat, de legyenek otthon minél többet. Eközben működik bennük az ősi ösztön, hogy egyáltalán nem mindegy számukra, hol helyezkednek el a munkahelyi hierarchiában, hiszen ha lemaradnak, hatalmas feszültségként élik meg.

A család és az apaság tehát védőburok a férfiak számára. El kellene felejteni azt az ósdi szemléletet, hogy kevésbé fontos a szerepük a nevelésben. Mindkét szülő egyaránt meghatározó a gyerek életében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 15:24, csütörtök | Bulvár

A világ biztosítói 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el tavaly

A világ biztosítói 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el tavaly, ami az elmúlt három év alatt 21,5 százalékos növekedés - közölte az Allianz biztosító legfrissebb globális jelentése az MTI-vel csütörtökön.

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.