Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2019. Március 04. 09:26, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Apáról fiúra száll a vőfélykedés tudománya

Apáról fiúra száll a vőfélykedés tudománya

Hatodik alkalommal rendezték meg a Vőfélyek és Lakodalmi Zenészek találkozóját március 2-án Kiskunfélegyházán, a Constantinum Intézmény Sportcsarnokában.

Az évről-évre egyre népszerűbb rendezvényre az ország számos pontjáról, sőt még a Vajdaságból is érkeztek Kiss Zoltán vőfély, fő szervező hívó szavára. Az est bevételét ezúttal is jótékony célra használják fel, csakúgy mint eddig minden évben. Ezúttal a Sarlós Boldogasszony Plébánia Jókai utcai közösségi házának tetőszerkezetét fogják megújítani a befolyt összegből és az adományokból.

A közel hétszáz vendég jó hangulatáról az est folyamán a 18 vőfély mellett három zenekar (az orosházi Hangulat Együttes, a félegyházi Lavina Együttes és a Hegedűs Fivérek Trió Pusztaszerről) valamint egy lakodalmi D.J. gondoskodott.
Hogy mi a jó vőfély titka, arról a fő szervező Kiss Zoltán nyilatkozott lapunknak, aki maga is már 16 éve űzi e szép mesterséget és nagy valószínűséggel a most 13 éves fia Lukács is folytatni fog.

- A jó vőfély alkalmazkodik az adott helyzethez. Amellett, hogy megtalálja a közös hangot a fiatal párral, alkalmazkodnia kell a zenekarhoz, együtt kell működnie a felszolgálókkal és a szakácsokkal, és a vendégek igényeit is szem előtt kell tartania – taglalta Zoltán, de azt is kihangsúlyozta, hogy a hagyományőrzés mellett nagyon fontos az is, hogy haladni kell a korral. Mindig úgy verseket és játékokat kell kitalálni.

A vőfélykedés, mint szakma sem korhoz sem nemhez nincs kötve. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az est folyamán bemutatkozó ceremóniamesterek között hölgyet és egészen pici gyermeket is láthatott-hallhatott a közönség.
Nemes Imre és nevelt fia Messzi-Szabó Gellért például a félegyházi vőfélyek legidősebb és legifjabb korosztályát képviselte szombaton. Gellért most 9 éves és az idei iskolai farsangon debütált. Nemes Imre 33 éve kezdte el a vőfélykedést és ez idő alatt közel félezer házaspárt kísért oltárhoz.

A legmesszebbről Januskó László és fia Csanád jött, akik a vajdasági Bácstopolyáról érkeztek. László 473 lakodalmat vezényelt már le attól a naptól kezdve (mely cirka 30 éve volt) mióta „véletlenül” a vőfély szerepében találta magát.

- Anyakönyvvezetőként dolgoztam és az egyik kolléganőm kért fel fővélynek, mert nem találtak senkit a lánya esküvőjére. Annyira jól sikerült a lakodalom, hogy kedvet kaptam a mesterséghez. Amellett, hogy a fiamat is betanítottam, már elkezdtem az unokámat is tanítgatni – mesélte Januskó László.

A vőfélyek és zenészek bemutatkozását követően asztalra kerültek a Constantinum konyhájában készült finom ételek, majd kezdetét vette a hajnalig tartó mulatozás.

- Felsorolni sem tudom a támogatók nevét, annyian szerettek volna segíteni. Ezúton is szeretném mindenkinek megköszönni – mondta Kiss Zoltán főszervező, majd örömmel árulta el a legközelebbi kiskunfélegyházi vőfélytalálkozó időpontját is, mely 2020. február 22-én lesz.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)