Hírek
2019. Október 15. 15:54, kedd |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
Az 5 legveszélyesebb rákot okozó étel

Kedvencek is vannak a listán
Több olyan étel is tiltólistára kerülhet, amit egyébként szeretünk, és rendszeresen fogyasztunk.
A világon a rák a második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri betegségek után. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint nyolcmillió ember halálát okozza. Német kutatók arra jutottak, hogy országukban a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható - írja a német Focus Online.
Különösen veszélyesek a szénhidrátban gazdag és a zsírban sült ételek, de maradjunk a konkrétumoknál, és álljanak itt azok, amelyeket mindenképpen kerüljünk.
Hot-dog. Szinte elképzelhetetlen nélküle egy balatoni nyaralás, pedig a benne lévő virsli nitrátokat tartalmaz, ezek az adalékanyagok jellemzően színezékek és tartósító anyagok. A nitrát önmagában veszélytelen anyag, de ha aminokkal keveredik, nitrózaminokat alkotnak. Ez könnyen megtörténhet, mondjuk savas közegben, és itt elég, ha csak a gyomorsavra gondolunk. Állatkísérletek pedig kimutatták, hogy a nitrózaminok rákot okozhatnak, elsősorban gyomor- és béldaganatokat. Ugyanilyen veszélyes lehet a pácolt hús, vagy a szalonna.
Sült krumpli. Az élelmiszerek sütésekor vagy grillezésekor egy úgynevezett akrilamid nevű anyag keletkezik, amely bizonyítottan rákot okoz az állatoknál, de szakértők szerint az emberre is veszélyes lehet, nagy dózisban pedig a kísérletek szerint károsítja az idegeket is. Márpedig az akrilamid minden olyan szénhidráttartalmú ételben megtalálható, amit magas hőmérsékletre hevítettek. A szervezet igyekszik ugyan lebontani a káros anyagokat, de a mutálódott sejtek növelik a daganat kialakulásának esélyét.
De nem az akrilamid az egyetlen veszély, ami a sült krumpliban leselkedik ránk. Az élelmiszeriparban ugyanis gyakran használnak transzzsírsavakat vagy azokat tartalmazó zsiradékokat, amelyek ugyan nem közvetlenül, de növelik a rák kockázatát. Akár úgy is, hogy mivel a test sosem érez jóllakottságot, az eredmény súlygyarapodás lesz.
Fánk. Az édes, kör alakú fánkoknál ugyanez a helyzet, ezért áll fenn az akrilamidok és a transzzsírok veszélye, ahogy sült krumplinál is. Arról nem beszélve, hogy mindeközben hatalmas mennyiségű cukrot és zsírt viszünk be a szervezetbe, ami az elhízás melegágya.
Grillezett húsok. A megégett zsír a grillezést is egészségügyi kockázattá teszi. A húsokról a parázsra csöpögő zsír benzpirént tartalmaz, ami a füstbe kerülve szennyezheti a húst. Ez az anyag pedig a gyomorrák egyik fő okozója. Tökéletes megoldás a problémára nincs, de érdemes egy fóliát a húsok és a parázs közé tenni.
Ez a veszély ugyanakkor nem csak a grillezett húsoknál áll fenn, hiszen például a pizzán lévő megégett szalámi is tartalmazhat ilyen módon veszélyes szénhidrogéneket.
Penész. Nagyon komoly veszélyforrás, bármilyen ételen, a penészgombák ugyanis bizonyíthatóan növelik a rák kialakulásának kockázatát. Az úgynevezett mikotoxinok ugyanis az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak, melyek nemcsak rákkeltőek, de károsíthatják az idegrendszert. Ezért nemcsak táplálkozási szakértők, de orvosok is azt tanácsolják, hogy azonnal dobjuk ki penészes ételeinket. Ne morfondírozzunk azon, hogy mennyi része menthető, mert a spórák gyorsan terjednek.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 01. 19:34, csütörtök | Helyi
Elkészültek a Duna-Tisza közi térség turisztikai fejlesztésének tervei
2020 őszén Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére Bács-Kiskun vármegye 4. választókerületének településvezetői összehangolt turizmusfejlesztési terveket dolgoztak ki a Duna–Tisza köze térségére.
2025. Április 30. 14:11, szerda | Helyi
Koppányok Versenyben
Vannak íjászok, akiknek az íjászat a hagyományőrzés egyik formája. Vannak íjászok, akiket az íjászat, mint sport ragadott magával, és szeretik az íjászat adta kihívásokat.
2025. Április 30. 14:08, szerda | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.