Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2017. Február 04. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Az ájulás leggyakoribb okai

Az ájulás leggyakoribb okai

Az ájulás elsődleges oka, hogy az agy vérellátása az elégséges szint alá csökken.

A zavart okozhatja erős stresszhelyzet, alacsony vérnyomás vagy vércukorszint, de súlyos betegség is állhat a jelenség mögött.

Az ájulás ijesztőnek hat, hiszen sokszor hirtelen, minden előjel nélkül zajlik le, és az eszméletlen személy állapotát is nehezen ítélheti meg egy laikus. Minden esetben amiatt alakul ki, hogy valamilyen okból az agy vérellátása romlik, ha ez 8 másodpercnél tovább fennáll, rövid ideig elveszíthetjük az eszméletünket. Mivel rengeteg oka lehet, azájulásbárkit érinthet és bármikor előfordulhat. A leggyakoribb okokat alább gyűjtöttük össze!

Az ájulás okai

Fiatalkorban legtöbbször ártatlan jelenség áll az ájulás mögött, például a nagy melegben sokszor nem fogyaszt elég folyadékot a fiatal, vagy túl levegőtlen közegbe kerül, és leesik a vérnyomása. Ez utóbbi a vérszegény, kis súlyú gyermekeket különösen megviseli. Erősebb stresszhatás miatti vérnyomás-ingadozás szintén állhat az eszméletvesztés mögött, illetve az elégtelen mennyiségű vagy minőségű táplálkozás miatt avércukorszintis lesüllyedhet, ami szintén ájuláshoz vezet. Előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek váltják ki ezeket a tüneteket, ezek általában a vérnyomáscsökkentésre vagy prosztatamegnagyobbodás kezelésére szolgáló készítmények.

A szervi okokat azért sem egyszerű leszűrni ebből a tünetből, mert szinte az összes belgyógyászati betegség vezethet ájuláshoz, de okozhatják a legkülönbözőbb szívbetegségek is, kiemelten a szívritmuszavarok. Néha agyi érszűkület vagy embólia válthatja ki ezt a tünetet, illetve az agy átmeneti vérellátási zavara (TIA) - utóbbi igen veszélyes, hiszen sok esetben a stroke előfutáraként jelentkezik. Olyan mellkasi daganat is okozhat ájulást, amely nyomja az egyik olyan ideget, amelynek az izgalomba jövetele ájulást okoz.

Általában csak néhány másodpercig tart az ájulás, amennyiben nem, azt már tartós eszméletvesztésnek, kómának vagy sokknak nevezzük. Hogyha semmilyen nyilvánvaló okát nem tudjuk megnevezni ennek az ijesztő állapotnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)