Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. Július 29. 18:51, csütörtök | Külföld

Az EU aggodalmát fejezte ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt

Az EU aggodalmát fejezte ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt

Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt.

Arra szólítja fel a kubai kormányt, hogy tartsa tiszteletben az egyetemes emberi jogi egyezményekben rögzített kötelezettségvállalásokat - közölte Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Josep Borrell az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta, a tüntetések Kubában a lakosság jogos sérelmeit tükrözik az élelmiszer-, a gyógyszer-, víz- és áramellátás hiánya, valamint a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság korlátozása miatt.
Közölte: az EU támogatja a kubaiak azon jogát, hogy békésen kifejthessék véleményüket, változást követelhessenek, szabadon gyülekezzenek, valamint hangot adjanak véleményüknek, többek között az interneten is.
Az EU arra szólítja fel a kubai kormányt, hogy engedje szabadon az összes önkényesen őrizetbe vett tüntetőt, hallgasson polgárai szavaira, és indítson átfogó párbeszédet - közölte.
"A kubai nép szenved, ezért a kormánynak minden szükséges intézkedést meg kell hoznia ennek megoldására. A kubai nép sérelmeinek kezelése belső gazdasági reformokat igényel" - fogalmazott Borrell.
A főképviselő hozzátette: az EU kész támogatni minden olyan erőfeszítést, amely a kubaiak életkörülményeinek javítására irányul.
Az elmúlt hetekben évtizedek óta példátlan tiltakozások voltak a karibi országban. Több ezren vonultak utcára az elnyomás és a nélkülözés ellen tiltakozva. Kuba gazdasága erősen kitett a turizmusnak, amely a koronavírus-járvány miatt összeomlott. Az országot emellett évtizedek óta amerikai szankciók sújtják. Hiány van élelmiszerből és gyógyszerből egyaránt, a járvány pedig súlyosbodik.
A kubai kormány a tiltakozásokat erőszakos zavargásoknak minősítette, amelyet Havanna szerint az Egyesült Államok szít, hogy megossza a kubaiakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez