Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. Március 08. 09:00, vasárnap | Életmód
Forrás: webbeteg.hu

Az évszakok befolyásolják a vérnyomást

Az évszakok befolyásolják a vérnyomást

Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni.

Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni. A szakértők szerint ennek hátterében a sokkal aktívabb nyári életforma állhat.

Az öt éves kutatás eredményei azt mutatják, hogy azoknál, akiket nyáron kezdenek el kezelni magas vérnyomással, 8 százalékkal nagyobb az esély arra, hogy a vérnyomásuk egészséges értékre áll vissza.

Amint azt a kutatást vezető Dr. Ross Fletcher elmondta, a jelenség mögött az áll, hogy a téli időszakban hajlamosabbak vagyunk többet hízni és egészségtelenebbül étkezni (a sós ételek is növelik a vérnyomást), míg a nyár inkább a mozgás, az aktív életmód és a fogyás időszaka.

Dr. Fletcher arra is figyelmeztet, hogy a téli hónapokban nehezebb a vérnyomás szabályozása, így jobban kell mindenkinek vigyáznia. Nem csak a vérnyomás kezelése nehezebb télen, de a stroke és szívinfarktus előfordulási gyakorisága is nagyobb ebben az időszakban. Mindez azzal is magyarázható, hogy a hideg időben a vérerek jobban összehúzódnak,ám a legnagyobb kockázatot a téli életmód jelenti. A kevesebb testmozgás, a nehéz, fűszeres ételek fogyasztása és az ezzel járó testsúlygyarapodás, mind magas vérnyomáshoz vezetnek, illetve nehezítik annak kezelését. A magas vérnyomásnak általában nincsenek tünetei, ám olyan komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a stroke, szívinfarktus, szív- és veseelégtelenség. Mindemellett világszerte a korai elhalálozás vezető oka, ám radikális életmódváltással és megfelelő gyógyszerezéssel kezelhető probléma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:54, vasárnap | Életmód

Krausz Ferenc: Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel világszínvonalú eredményeket lehet elérni

Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel hazánkban is legalább olyan esélyekkel lehet világszínvonalú eredményeket elérni, mint külföldön

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.