Hírek
2016. Július 10. 15:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: házipatika.com
Az ideális fogyás hat alapszabálya

Fogyasszunk megfelelő mennyiségű rostot, igyunk elég folyadékot, és ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem! Íme az ideális fogyás legfontosabb alapszabályai.
Ha valakit megkérdezünk az életmódváltáson alapuló fogyókúra lényegéről, elsőre mindenkinek ez a két gondolat jut eszébe: Válasszuk meg gondosan, hogy mennyit és mit eszünk, és mozogjunk rendszeresen. Milyen egyszerűen hangzik igaz? A gyakorlatban mégis olyan nehéz megvalósítani. Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa összefoglalta azokat az alapszabályokat, amelyeket érdemes betartanunk abban az esetben, ha nem a kampányszerű fogyókúra, hanem a tartós súlycsökkenés elérése és megtartása a célunk.
Első alapszabály - Tartsuk be a tápanyagok helyes arányát!
Ahhoz, hogy fogyókúra során semmiből ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, a tápanyagok helyes arányának betartására oda kell figyelnünk. Ideális táplálkozás esetén a bevitt kalória mennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia megfelelő arányban. A szénhidrátbevitel magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból tevődjön össze, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek. A fehérje részben teljes értékű állati, részben pedig növényi eredetű forrásból származzon, melyek lehetnek sovány húsok (csirke, pulyka, hal, sovány felvágottak), zsírszegény tejtermékek vagy hüvelyesek. A zsír formájában bevitt tápanyagok közül a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni, mint például az olívaolaj, repce-, lenmag-, dió-, tökmagolaj. Értékes ezen kívül a tengeri halaknak és az olajos magvaknak zsírsavösszetétele.
Második alapszabály - Figyeljünk a napi energiabevitelre!
A napi energia szükséglete mindenkinek egyéni, függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől és a napi aktivitástól. Ha fogyni szeretnénk, akkor a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál. Az, hogy ezt pontosan mekkora értéket jelent, személyre szabottan kiszámítható. Ennek szakszerű meghatározását és az étrend összeállítását érdemes dietetikus szakemberre bízni, aki az egyes ételek energia- és tápanyagtartalmának, valamint egyéni alkatunknak, igényeinknek, céljainknak ismeretében ad tanácsot a változatos és megfelelő minőségű étrendhez. Ebben pontosan meghatározza, hogy mi az az elfogyasztott kalóriamennyiség, amellyel fogyni fogunk, a szervezetünk számára szükséges tápanyagbevitel mellett.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 16. 12:15, kedd | Helyi
Sokba kerül a reggeli száguldozás
Vármegyénkben egy hét alatt 64 rendőri intézkedést igénylő baleset történt, amelyekben tizenkilencen sérültek meg.
2025. Szeptember 16. 11:48, kedd | Helyi
Október 1-től már benyújtható a háromgyerekes anyák kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozat
A három gyermeket nevelő anyáknak október 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, munkával megszerzett jövedelmeik – így például a munkabér – után.
2025. Szeptember 15. 12:14, hétfő | Helyi
Abonyi Imre tiszteletére versenyeznek a hajtók Bugacon
Idén ismét Bugac ad otthont a fogathajtás egyik legjelentősebb hazai eseményének, az Abonyi Imre Emlékversenynek, amelyet szeptember 18-21. között rendeznek meg.
2025. Szeptember 14. 14:33, vasárnap | Helyi
Kreatív ízek és hagyományos receptek találkoztak a Libafesztivál főzőversenyén
A XXVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik legnépszerűbb programpontja idén is a hagyományos főzőverseny volt, amely ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.