Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Április 10. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Az időjárás szinte berobbantotta a fákat: Itt az első támadás!

Az időjárás szinte berobbantotta a fákat: Itt az első támadás!

Az utóbbi napok meleg időjárása szinte berobbantotta a fákat: a korai meggy, cseresznye virágzik, a szilva, kajszi, őszibarack szintén. Itt az ideje, hogy gyönyörűséges fáinkat ne csak csodáljuk, hanem óvjuk is.

Az ilyenkor támadó monília – általában a virágon át a hajtásrendszerbe hatoló gomba – ellen védekezni kell, méghozzá többszörös permetezéssel. Az egyik legérzékenyebb gyümölcsféle, a meggy legalább három permetezést igényel, de más fajokat is érdemes így kezelni. A leghatékonyabb – de a tapasztalatok szerint a kiskertekben használható szerek esetében teljes sikert nem jelentő – védelmet a felszívódó szerek adják. Előbb fehér bimbós állapotban kell permetezni – mikor még a virágok nem bomlottak ki –, aztán teljes virágzásban, majd a sziromhullást, az utolsó virágok kinyílását követő napokban.

A három permetezés során érdemes két-, de akár háromféle szert is használni, kombinálni.

A virágzás utáni 1–3 héten belül jelenhetnek meg a monília által megtámadott hajtások. Ezek virágszirmai gyorsan bebarnulnak, a virág kocsánya, töve fonnyadt – olyan, mintha nem termékenyült volna meg. A levelek még ennél is jobban mutatják a bajt: előbb úgy néznek ki, mintha hervadnának, majd egy-két napon belül mintha leforrázták volna őket, később barnulnak, száradnak. Az ágakon mézgacseppek is megjelenhetnek.

A lényeg, hogy a jeleket tapasztalva minél gyorsabban levágjuk e hajtásokat úgy, hogy a megbetegített szakasz alatt még legalább 10-20 centis ágrészt is metsszünk le. A tünetek megjelenése folyamatos, akár 1-2 hétig is tarthat, ezért az ágeltávolítást is így végezzük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.