Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 24. 08:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: origo.hu

Az időskori elbutulás egyetlen ellenszere

Az időskori elbutulás egyetlen ellenszere

Köztudott, hogy az időskori elbutulás ellen nincs orvosság. Az orvosok szerint az egyetlen megoldás a megelőzés, és most azt is elmondják, ez pontosan mit takar.

Köztudott, hogy az időskori elbutulás ellen nincs orvosság. Az orvosok szerint az egyetlen megoldás a megelőzés, és most azt is elmondják, ez pontosan mit takar.

A demencia, azaz az öregedéssel járó szellemi teljesítőképesség-csökkenés egy valós népbetegség, amelyre nincs gyógymód. Spanyol kutatók friss eredményei azonban azt mutatják, hogy megfelelő étrenddel, mint sok más betegség, ez is megelőzhető.

A kutatás kiinduló pontja az a tudományos elv volt, miszerint igenis van összefüggés a táplálkozás és a kognitív teljesítmény között. Az úgynevezett oxidatív stressz állapotában, amikor a szervezet már nem képes méregteleníteni önmagát, sokkal nagyobb eséllyel áll be negatív változás az egyén szellemi egészségében.

A kísérletben 447 személy vett részt: közülük 223 volt nő, az átlagéletkor pedig hatvanhét év volt. Mindannyijuknak szigorúan mediterrán étrendet kellett követniük, sok zöldséggel és gyümölccsel. Ezen felül 155 személyt arra kértek, hogy fogyasszanak hetente egy liter extra szűz olívaolajat; 147-üknek pedig napi harmincgrammnyi dióval, mandulával és mogyoróval kellett kiegészíteni a napi menüt. A maradék 145 személyt pedig arra kérték, hogy zsírszegényen táplálkozzanak.

A kísérlet végén megállapították, hogy a zsírszegény étrendet követőknél szignifikáns visszaesés állt be a kognitív funkciókat illetően. A másik két csoportnál az ellenkezőjét tapasztalták: mindkét esetben javulást észleltek, például a memóriatesztek során.

„A kutatásunk azt sugallja, hogy a mediterrán étrend kiegészítése olívaolajjal, illetve olajos magvakkal ellensúlyozhatja az időskorral járó kognitív hanyatlást. Mivel egyelőre nincs a kezünkben hatékony gyógymód a demencia kezelésére, a megelőzésre kell hangsúlyt fektetnünk. A kísérlet eredményei bíztatóak, azonban mindenképpen szükség van még további vizsgálatokra” – olvasható a vizsgálat eredményeit összegző tanulmányban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.