Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 15. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem

Az önkéntes munka érték a katasztrófavédelemnél is

Az önkéntes munka érték a katasztrófavédelemnél is

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt feladatként kezeli az önkéntesség minél szélesebb körű kiterjesztését

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt feladatként kezeli az önkéntesség minél szélesebb körű kiterjesztését. A tavalyi év mérföldkőnek bizonyult a védekezés „társadalmasításában”, mely a mind nagyobb számban létrejövő, helyben azonnal reagálni képes önkéntes mentőszervezetek formájában öltött testet.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntesek létszámának növelése érdekében a lakosság körében (magánszemélyek, egyesületek, gazdálkodó szervezetek, stb…) toborzást végzett, annak érdekében, hogy a valós veszélyeztetettségekre alapozva (pl.: árvíz, belvíz) mentőcsoportokat hozzon létre.

Megyénkben elsőként (2012-ben) a területi rendeltetésű Petőfi Mentőcsoport alakult meg, melynek tagjai a 2013-as dunai árvíz védekezési munkálatai során bizonyították rátermettségüket. Az önkéntes munka kiemelt szerepére és bizonyított hatékonyságára alapozva további mentőcsoportok jöttek létre a megye valamennyi járásában (11) és 12 településén (Apostag, Csengőd, Csólyospálos, Dávod Dunafalva, Dunapataj, Kunadacs, Kunpeszér, Mélykút, Solt, Tass, Zsana). A mentőcsoportoknak egy úgynevezett Nemzeti Minősítésen kellett bizonyítaniuk felkészültségüket, szakértelmüket. Bács-Kiskun megyében, az országban egyedülálló módon 2014-ben az összes megalakított járási és települési mentőcsoport megszerezte a Nemzeti Minősítést, melynek köszönhetően bevonhatók a rendkívüli időjárás, ár,- és belvíz, földrengés, erdőtűz okozta károk elhárításában felszámolásában, valamint kutatási-mentési feladatok végzésébe, ezzel segítve a hivatásos erők munkáját. A megyei igazgatóság helyi szintű szervei (kirendeltségek, tűzoltóságok) és a mentőcsoportok szoros együttműködésben hajtják végre feladataikat, legyen szó felkészülésről vagy szakfeladatok elvégzéséről.

A települési mentőcsoportok megalakítása és nemzeti minősítése 2015-ben folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: