Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 22. 11:26, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Az ötös lottó ötmilliárdos nyereményéből sem vehető meg bármelyik autó

Az ötös lottó ötmilliárdos nyereményéből sem vehető meg bármelyik autó

Nem volt nyertes játékos 33 hete, Magyarország legnépszerűbb számsorsjátékán immár ötmilliárd forint a várható főnyeremény, amely az ötös lottó történetének harmadik legnagyobbja.

Ha a hétvégén sem születik telitalálatos szelvény, a következő heti főnyeremény minden eddigi rekordot megdönt.

Ötmilliárdos főnyereményt eddig mindössze két alkalommal, 2003-ban – 5,092 milliárd forint – és 2015-ben – 5,049 milliárd forint – lehetett nyerni az ötös lottón, a következő hetekben azonban megdőlhet az abszolút rekord.

A magyar lottó történetének eddigi öt legnagyobb nyereménye így alakult:

1. 2003. évben - 5,092 milliárd forint
2. 2015. évben - 5,049 milliárd forint
3. 2019. évben - 4,194 milliárd forint
4. 2010. évben - 3,177 milliárd forint
5. 2013. évben - 3,087 milliárd forint

Az eddigi két legnagyobb nyereményt éppen a halmozódás 37. hetében vitték el. Ehhez még négy hétig kellene tartson a „nyeretlenségi sorozat”.

„Az ötös lottó klasszikus számsorsjáték, amelynek főnyereménye idén januártól a játékosok által megvett szelvények számától is függ. Nem meglepő tehát, hogy ilyen gyors ütemben halmozódik a jackpot, hiszen csak a múlt héten több mint 5,4 millió szelvényt töltöttek ki a lelkes játékosok” – mondta a hirado.hu-nak Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing-kommunikációs igazgatója.

Az átlag 3,3 millió játékos hetente – tette hozzá. Amennyiben 12 hónap halmozódás után sincs telitalálatos szelvény, úgy a teljes összeg kisorsolásra kerül a játékosok között. Mindez a nyár folyamán valósulhat meg.

Ugyanez igaz abban az esetben is, ha a győztes nem jelentkezik a rendelkezésére álló 90 napon belül. Kérdésünkre válaszolva Bánhegyi Zsófia azt mondta, előfordult már, hogy nem jelentkezett a győztes, de ennek okáról nem tudni.

„A nyertes az úgynevezett nagynyertes-vonalon, kétlépcsős azonosítást követően jelentkezhet a fődíjáért egy feddhetetlen munkatársnál. A pénzt banki átutalással forint- vagy euróalapú bankszámlán kapja meg a nyertes játékos. A nyertesek általában keveset árulnak el magukról. Legtöbbször a településtípusról adnak információt, ahol játszottak, illetve motivációjukat árulják el, és azt, hogy hozzávetőlegesen milyen célra használják fel majd a megnyert összeget” – fogalmazott Bánhegyi.

A személyes találkozó alkalmával a játékosnál kell lennie a nyertes szelvénynek és az átvételi elismervénynek is.

Érdemes tehát játszani és figyelemmel kísérni a szombati sorsolást, hiszen igazán nagy nyeremény vár a játékosokra, a megújult SzerencseSzombat műsorában pedig az e heti fellépő a Paso, azaz a Pannonia Allstars Ska Orchestra.

Kétéves rekordot döntött a megújult SzerencseSzombat nézettsége

A 2020 elején megújult SzerencseSzombat – amely a Duna Televízión debütált – kétéves nézettségi rekordot döntött meg a hetedik adáshéten.

A lottóshow február 15-i műsora átlagosan 391 593 nézőt – egy műsor vagy idősáv nézőinek egy percre jutó átlagos száma – vonzott, ami 7 százalékos növekedés az előző heti eredményhez képest, és közel 16 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál. Az új rekord 24 ezer fővel több mint a hatodik héten és 54 ezer fővel több az előző év azonos időszakához képest.

A teljes lakosság körében is jelentősen nőtt a SzerencseSzombat elérése.
Február 15-én 714 ezer főt – azon nézők száma, akik legalább egy percig nézték az adott műsort – ért el a lottóshow, ami 12 százalékos (79 ezer fős) növekedés az előző heti eredményhez képest, 18 százalékkal (111 ezer fővel) magasabb az előző év azonos időszakánál és 39 százalékkal (200 ezer fővel) több, mint a teljes előző évi átlag.

A világ legdrágább autójára nem elég az ötmilliárd

A világ legdrágább autójának kiáltották ki a Bugatti La Voiture Noire-t, vagyis a fekete autót a The Star beszámolója szerint. A 16,1 millió dolláros – körülbelül 5,025 milliárd forintos – autóból egyetlenegy készült Jean Bugatti tiszteletére, ráadásul már el is kelt. A Bloomberg szerint a korábbi Volkswagen-vezérigazgató, Ferdinand Piech vette meg.

Nem kell azonban elkeserednünk, friss lottógyőztesként ekkora összegből több mint 60 darab Ferrari 458 Specialét vehetnénk, a használtautó-piacon találni belőle 240 ezer euró körüli áron.

Luca Cordero di Montezemolo, a Ferrari egykori elnöke és Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler ügyvezető igazgatója a Ferrari 458 Speciale bemutatóján (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Az elektromos autók szerelmesei pedig 300 darab Tesla Model 3-ra tehetnének szert. Természetesen egyik választás sem lenne észszerű, ez csupán spekuláció.

Személyiségromboló hatása is lehet egy lottónyeremény utáni sokknak

Az M1 által korábban megkérdezett pénzügyi tanácsadó szerint érdemes szakember segítségét kérni egy ilyen jelentős összeg befektetése előtt. Trencsán Erika hangsúlyozta: ha a nyertes nem tud megfelelően bánni a pénzzel, akkor jó eséllyel átélheti, hogy a nyereménye könnyen jött, könnyen ment.

A befektetésnél csak a nyeremény tényének feldolgozása lehet nehezebb. Makai Gábor szakpszichológus véleménye szerint sokszor azt gondolják a nyertesek, hogy bármit megtehetnek, ennek pedig személyiségromboló hatása lehet.

„Alapvetően az első reakció a sokk, hiszen a tudat fel sem fogja, hogy mivel jár mindez. Egyszerre jelen lehet a boldogság, az örömérzet, a szabadság megélése és a kockázat is. A hirtelen jött változás képes fellazítani a nyertesek értékrendjét, vagy akár szélsőséges esetben megmérgezheti kapcsolatait” – mondta.

„A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!” – figyelmeztet a zrt. a honlapján, amelyet fontos kiemelni. Ha úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk, az oldal alján közzétett linken keresztül kaphatunk információt.

A legnagyobb nyertesek veszíthetik a legtöbbet

Nem ritka tehát, hogy néhány évvel egy felfoghatatlan nagyságú nyeremény kézhezvétele után a győztes szegényebb, mint a főnyeremény előtt.

Az ilyen esetekből szedett össze 20-at a Business Insider. Közülük is a „legnagyobb vesztes” a 114 millió dolláros – jelenlegi árfolyam hozzávetőleg 35,6 milliárd forint – adózás utáni nyereményét az utolsó pennyig elvesztő Andrew Jackson Whittaker.

Whittakert rablások és egy kaszinóper tette tönkre álomszerű nyereménye után, amellyel egy amerikai lottó, a Powerball sorsolásáról távozott 2002-ben. A nyugat-virginiai építőipari vállalkozónak ekkor volt utoljára szerencséje.

Állítólag négy éven belül mindenét elvesztette
Ezután tolvajok fosztották meg 545 000 dollártól, amelyet a férfi 2003-ban az autójában hagyott. Egy évvel később ugyanígy vesztett el 200 000 dollárt. Később a Caesar Atlantic City kaszinó perelte be, mivel szerintük Whittaker 1,5 millió dolláros csalást hajtott végre a játéktermükben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.