Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. December 22. 09:00, hétfő | Belföld
Forrás: femina.hu

Azt hiszed, fogyaszt, valójában hízol tőle!

Azt hiszed, fogyaszt, valójában hízol tőle!

Leleplező kutatás a fogyi bogyókról...
Nincsenek fogyókúrás csodaszerek - ezt jobb, ha megjegyzed.

Bár a táplálkozási szakemberek régóta próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy hosszú távon csak életmódváltástól várható sikeres súlyvesztés, vannak, akik még mindig hisznek a fogyi bogyókban.

Egyes táplálék-kiegészítők valóban támogatják az anyagcsere-működést, azonban egyúttal hamis illúziókba ringathatnak.

Egy, a Journal of Public Policy & Marketing című szaklapban megjelent kutatás eredményei szerint a fogyasztó tabletták fogyasztása sok esetben inkább növeli a kilók számát. Ennek hátterében egy pszichológiai mechanizmus áll.

Lisa Bolton, a Pennsylvaniai Állami Egyetem professzora által vezetett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a fogyókúrás étrend-kiegészítők azt az érzést keltik használóikban, hogy kevésbé kell odafigyelniük arra, mit is esznek, hiszen a súlyvesztés a fogyi bogyón múlik. Ennek eredményeképpen pedig növekszik a kalóriabevitel, ami hízáshoz vezet.

Azt hiszed, fogyasztanak?

Gyümölcsjoghurt
A gyümölcsjoghurtok legtöbbször nem egészséges gyümölcsből készülnek, hanem a gyártás során cukrozott, pépes anyagot használnak. Érdemes tehát kicsit körültekintőbben válogatnod, illetve friss gyümölcsöt adni az élőflórás natúr joghurthoz.

Light italok
Sok diétázó esik abba a csapdába, hogy ásványvíz helyett light italokat iszik. Sajnos azonban a mesterséges édesítőszerekkel készült italok fogyasztásából adódóan megváltozik a test normál táplálékokra adott reakciója. Ezek az italok befolyásolhatják, hogy a szervezet miként bontja le a cukrot.

Gyümölcskonzerv

Egy tál gyümölcssaláta nassolásra tökéletes választás, hiszen egészséges, tele van vitaminokkal és rostokkkal. De nem szabad megfeledkezned arról, hogy mindez csak a friss gyümölcsökre érvényes. A konzervre - ha az csak édesítőszert tartalmaz is - ugyanez már nem igaz.

Méz
A mézet sok diétás étrend javasolja kristálycukor helyett. Tény, hogy jóval egészségesebb, mintegy 18 féle aminosav van benne, ezen kívül számos ásványi anyagot tartalmaz, és baktériumölő hatású. Egy evőkanál méz azonban nem kevés - több mint 70 - kalóriát tartalmaz.

Szőlő
Bár a gyümölcsök magas rost- és vitamintartalmuknál fogva jellemzően támogatják a fogyókúra sikerét, léteznek kifejezetten magas fruktóztartalmúak is. Egy közepes fürt szőlő energiatartalma körülbelül 160 kalória.

Müzli
Ha fogyni szeretnél, válaszd a zabkását. A színezékbe, cukorban és egyéb hozzáadott adalékanyagban gazdag müzlik, cornflakesek nemcsak hogy nem segítik a fogyást, de még egészségtelenek is lehetnek.

Majonézes saláta
Nyáron, a friss zöldségek szezonja idején valószínűleg te is gyakrabban eszel salátákat. A zöldségek magas rosttartalmuknál fogva segítik az anyagcsere-folyamatokat, így a súlyvesztést is. Ám attól kezdve, hogy majonézt raktál rá, már nem számít diétásnak a saláta.

Olajos magvak

Valóban ajánlott csokoládé helyett olajos magvakat nassolni napközben, ha hirtelen tör rád az éhség, de légy tisztában vele, hogy ezek az értékes növényi olajokat tartalmazó táplálékok igen magas kalóriatartalommal bírnak. Inkább a délelőtti órákban fogyaszd őket, ha diétázol!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.