Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 20. 16:22, szerda | Belföld
Forrás: MTI

BÁH: egyre több kísérő nélküli gyerek érkezik illegálisan Magyarországra

BÁH: egyre több kísérő nélküli gyerek érkezik illegálisan Magyarországra

Egyre több gyerek érkezik kísérő nélkül, illegálisan Magyarországra, és többségük néhány nap után el is tűnik a magyar gyermekvédelmi rendszerből a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) múlt évi adatai szerint.

Végh Zsuzsanna főigazgató szerdai budapesti, a hivatal múlt évi munkáját összegző sajtótájékoztatóján aggasztó jelenségnek nevezte, hogy kétszáz százalékkal nőtt a Magyarországra kísérő nélkül érkező kiskorúak száma.
Elmondta, a fiatalok szabadságát nem korlátozza a hatóság, őket magyar gyermekvédelmi intézményekben helyezik el. Ezeket azonban általában egy-két napon belül el is hagyják, hogy megkeressék a más országokban élő szüleiket, rokonaikat, ismerőseiket.
Végh Zsuzsanna tájékoztatása szerint a hivatal legnagyobb kihívása tavaly az illegális migráció növekedése volt, a korábbi évekhez képest többen érkeztek Magyarországra engedély nélkül.
Elmondta, ez nem új keletű jelenség, és nemcsak Magyarország szembesül ezzel a kihívással, hanem az Európai Unió valamennyi tagállama. Közölte, több válsággócból is egyre többen érkeznek külföldiek illegálisan az unió térségébe, ezen belül is kirívó arányban a szíriai helyzet miatt.
Magyarország szerb határszakaszán át vezet az egyik fő migrációs útvonal, ott nagyon sokan lépik át illegálisan a határt, és a tiltott határátlépést jelentős embercsempész-hálózatok is segítik. Jelezte: elsősorban afgán, pakisztáni, algériai, koszovói állampolgárok jutnak be az országba, nagyobb részük azonban tovább is akar utazni.
Közölte, az illegális migráció növekedésével párhuzamosan nőtt a hatósági intézkedések száma is. Ezek között említette a kiutasító döntéseket, amelyek száma a rendőrségi intézkedésekkel és a bíróság által elrendelt döntésekkel együtt mintegy 6500 volt tavaly.
Tájékoztatása szerint a BÁH összességében csaknem 11 ezer jogsértő külföldivel, míg a rendőrség további 12 ezerrel szemben járt el.
Kitért arra is, hogy az EU egészében mintegy hét százalékkal növekedett a menedékjogkérők száma, míg Magyarországon ez az arány 27 százalékkal nőtt, Magyarországon tavaly összesen 2154 kérelmet regisztráltak. A menedékjogkérők többsége Afganisztánból, Pakisztánból, Koszovóból, Szíriából, Szomáliából érkezett, döntően illegálisan.
A BÁH tavaly több mint egymilliárd forintból gazdálkodott, és ebből az összegből csaknem 250 millió forintot fizettek ki támogatásként.
Elmondta azt is, hogy a befogadó intézményeik "nagy telítettséggel" működtek, naponta átlagosan 547 embert láttak el, míg a korábbi évben még ötvennel kevesebbet. Ebből az adatból az látszik - tette hozzá -, hogy többen érkeztek és többen is maradnak, illetve hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon területén, mint korábban.
Végh Zsuzsanna úgy látja, jelentős azoknak az aránya, akik inkább visszaélésként folyamodnak menedékjogért.
A főigazgató a legális migrációra is kitért, tájékoztatása szerint a 2012. december 31-i nyilvántartás szerint csaknem 214 ezer külföldi élt érvényes (90 napon túli) tartózkodási jogosultsággal Magyarországon. Ez - fűzte hozzá - egy kicsit kevesebb, mint 2011-ben, de ebből a kategóriából kikerülnek azok, akik időközben megszerezték a magyar állampolgárságot.
Elmondta, elsősorban kínai, ukrán, vietnámi, szerb és egyiptomi állampolgárok kértek nagyobb számban tartózkodási vagy letelepedési engedélyt, a legtöbbjük célja pedig az volt, hogy keresőtevékenységet folytassanak Magyarországon. Hozzátette: továbbra is nagyon sokan, növekvő számban érkeznek Magyarországra tanulmányi céllal.
Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, hogy a menekültügy ma megosztja Európát, szerinte az országok 1990 után nem tudták a kérdés "igazi, helyes és morálisan egységes" kezelését megtalálni. Az államtitkár szerint ugyanakkor az európai országok egységesek az illegális migráció elleni küzdelemben.
Ezzel összefüggésben arról beszélt, Magyarországnak a szerb és az ukrán határszakaszt a jövőben is "nagyon keményen kell az illegális migráció ellen őrizni". Jelezte, ennek az őrzésnek az egyik hatékony eszköze lesz - ha a folyamatban lévő beszerzések befejeződnek - a két határszakasz hőkamerás rendszerrel való "lefedése".

Címkék: Migráció-BÁH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során