Városlista
2025. szeptember 16, kedd - Edit

Hírek

2016. Október 30. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: SzabadFöld

Bánjunk óvatosan a sztíviával

Bánjunk óvatosan a sztíviával

Bioboltokban, drogériákban, piacokon, de leginkább az internetes áruházakban kínálják a szinte csak a jó tulajdonságairól ismert, csodaszernek is kikiáltott sztíviát.

A dél-amerikai származású növényt már világszerte termesztik, ugyanis a belőle kivont anyagok a cukorénál 350-szer nagyobb édesítő tulajdonsággal rendelkeznek.
Tehát e növény a cukrot hivatott helyettesíteni – de nem az egész levél porrá tört őrleménye, amit teaként használnak, vagy kapszulázva forgalmaznak és fogyasztanak! Ezek ugyanis veszélyesek is lehetnek az egészségre, mert a bennük lévő anyagok elvonhatják a szervezetből a kalciumot és a vasat. A növényből ipari körülmények között kivont szteviolglikozid viszont nem káros, azt a cukor helyett szabadon lehet árusítani és felhasználni. Erre a kevésbé ismert körülményre a szakhatóságok mostanában kezdik felhívni a lakosság figyelmét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hangsúlyozza, hogy a sztívialevél szárítmánya, feldolgozott formái nem árusíthatóak. Holott eddig szinte minden kiadvány azt hangsúlyozta, hogy még gyógyhatása is van e termékeknek. Nos, kiderült, hogy nem így van, csak dísznövényként lehet forgalmazni, élelmiszerként pedig csupán a legalább 95 százalékos, tiszta szteviozid és rebaudiozid-A vegyületet tartalmazó kivonat hozható forgalomba. (Sokan egyébként csak néhányszor kóstolják meg ezt az édesítőszert és lemondanak róla, mivel a „sztíviás” mellékíze elég kellemetlen. Nos, kiderült, hogy a növényben kisebb arányban jelen lévő rebaudiozid-A-nak sokkal kellemesebb az íze, ha a kivonatban ez a vegyület dominál, mert akkor a sajátos íz nem átható.)

Az Élelmiszer-vizsgálati Közlemények szeptemberben megjelenő legfrissebb száma ír a sztíviaproblémáról. A cikk szerint a 150–300 sztíviafaj közül hivatalosan a Stevia rebaudiana Bertoni nevű növény használható édesítőszer kivonatának gyártásához, amit az Európai Bizottság 2011-től E960 jelű adalékanyagként engedélyezett.

Viszont a növény és nyers vagy szárított levelei élelmiszerként való forgalmazása az unió egész területén tilos! Ennek ellenére a bioboltokban és -piacokon, illetve az interneten gyakran találkozhatunk szárított sztívialevelekkel, melyek csomagolásán általában csak az szerepel: stevia, stivia, sztevia, sztívia – és más semmi…

Ezek érdekelhetnek még

2025. Szeptember 16. 12:15, kedd | Helyi

Sokba kerül a reggeli száguldozás

Vármegyénkben egy hét alatt 64 rendőri intézkedést igénylő baleset történt, amelyekben tizenkilencen sérültek meg.

2025. Szeptember 16. 11:48, kedd | Helyi

Október 1-től már benyújtható a háromgyerekes anyák kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozat

A három gyermeket nevelő anyáknak október 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, munkával megszerzett jövedelmeik – így például a munkabér – után.

2025. Szeptember 15. 12:14, hétfő | Helyi

Abonyi Imre tiszteletére versenyeznek a hajtók Bugacon

Idén ismét Bugac ad otthont a fogathajtás egyik legjelentősebb hazai eseményének, az Abonyi Imre Emlékversenynek, amelyet szeptember 18-21. között rendeznek meg.

2025. Szeptember 14. 14:33, vasárnap | Helyi

Kreatív ízek és hagyományos receptek találkoztak a Libafesztivál főzőversenyén

A XXVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál egyik legnépszerűbb programpontja idén is a hagyományos főzőverseny volt, amely ismét nagy érdeklődés mellett zajlott.