Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2015. Október 09. 12:59, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Bár nehéz, de szép az élet

Bár nehéz, de szép az élet

A város vezetése nevében Balla László alpolgármester és Gyenes Attila, a körzet önkormányzati képviselője köszöntötte 90. születésnapján ma (október 9-én) Besze Istvánné, Erzsike nénit.

Erzsike néni 1925. október 10-én született Kiskunfélegyházán mezőgazdasággal foglalkozó család gyermekeként. A XIII. kerületi tanyavilágban nevelkedet fel két kisebb fiútestvérével.

Elemi iskoláit otthonától nem messze egy tanyasi iskolában végezte kitűnő eredménnyel. A tudás iránti vágya és a szíve azt diktálta, hogy Polgári Intézményben folytassa tanulmányait, viszont édesapjának szüksége volt otthon a gazdaságban a segítségre. Erzsike néninek mind érzelmileg, mind pedig fizikailag nehéz gyerekkora volt. Noha nem adták oda cselédnek, de semmivel sem kapott külön munkát fiú testvéreinél.

Ugyanolyan kemény munkát kellett ellátnia, mint egy férfiembernek, hogy édesapja álmainak eleget tegyen, aki szeretett volna gyermekei számára tanyát és földet biztosítani, mire önálló életet kezdenek. Az ültetéstől kezdve az aratásig mindent kézzel csináltak, függetlenül az időjárási körülményektől, sokszor tűző napon és tikkasztó hőségben. Akkoriban a család kukoricát, búzát és napraforgót termelt. Erzsike néni maga dolgozott meg az új ruháért, cipőért. Értett a len megmunkálásához, a fonálkészítéshez, így sokszor dolgozott rokkán. Sőt a stafírungját is kézzel készítette el.

Hideg időben gyapjúból, kesztyűt, zoknit, sálat, és pulóvert kötött. Otthoni teendői mellett napszámba járt és TSZ-ben dolgozott. Erzsike néni mindig dolgos, engedelmes és tisztelettudó volt, a mindennapjait is így éli a jelen pillanatig.
1955-ben ment férjhez.

Házasságkötésük után a szülei beköltöztek a városba, a tanyájukat pedig Erzsike nénire és férjére bízták. Egy fia és egy lánya született. Férje korán, 1973-ban elhunyt betegségben, ezután nem sokkal beköltözött a városba a gyerekeivel.

Nagyon szeretett magyar nótákat énekelni, jóérzéssel emlékszik vissza azokra a kukoricafosztásokra, amikor gyönyörű dallamoktól zengett a tobány… 1989-ben ment nyugdíjba a Kórház konyhájáról. Ezután kerti munkát végzett és a termékeit a kispiacon adta el. Rendszeresen árult epret, kardvirágot és paradicsomot.

A nehéz fizikai munka miatt ekkor már nagyon fájtak a lábai, így 1996-ban felhagyott a kerti munkával. Gyermekei szeretettel és törődéssel veszik körbe Édesanyjukat, ezzel próbálva enyhíteni az időskorral járó nehézségeket.

Erzsike néni 6 unoka és 1 dédunoka boldog Mamája. Bár élete nehéz volt, mégis örömmel gondol vissza a múltra és hálás azért, hogy ilyen sok évet megélhetett már.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 11:18, csütörtök | Helyi

Lakóház gyulladt ki Kiskunfélegyházán

A Pintér dűlő közelében égő épülethez a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók vonultak.

2024. Június 13. 10:35, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Június 12. 13:07, szerda | Helyi

Csányi József polgármester kihirdette a választás hivatalos eredményét

2024. június 9-én helyhatósági választásokat tartottak illetve ugyanezen időpontban az európai parlamenti listákra is lehetett szavazni.

2024. Június 12. 08:14, szerda | Helyi

Külföldi nyaralásból ezért ne hozz haza növényeket

Az Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozz haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket