Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Július 26. 11:00, vasárnap | Belföld
Forrás: hirado.hu

Beleőrül a szomszéd kutya ugatásába?

Beleőrül a szomszéd kutya ugatásába?

Sok lakó életét megkeseríti a szomszédban folyamatosan ugató házi kedvenc, s komoly konfliktusokhoz vezethet, ha a gazdi meg sem próbál tenni ellene.

Egy Budapest közelében fekvő nyaralóövezetben "estek egymásnak" a szembeszomszédok. Egy foglalkozásukból kifolyólag éjjel dolgozó és napközben pihenő házaspár azt nehezményezte, hogy a szemközti ház nagytestű kutyája állandóan hangosan ugat, így nyugalmuk ellehetetlenül. Noha a házaspár panasszal élt a helyi jegyzőnél az ügyben, egy olyan kereskedelmi forgalomban kapható ún. ultrahangos készüléket is felszereltek kerítésükre, amely működésével "átneveli" a kutyát. A készülék gyártója ugyanis azt ígéri, hogy a sértő hang miatt az ugatás megszűnik.

A kutyatulajdonos ugyanakkor azt állítja, hogy a készülék hatásköréből kedvence nem tud kitérni, azóta folyamatosan levert és depressziós az állat, ezért ő is panasszal fordult a jegyzőhöz és kéri az eszköz eltávolítását.

Mit tehetnek a felek, ha elmérgesedik egy szomszédvita?

A fenti eset egy életszerű példa arra, hogy folyamatos kutyaugatás megkeserítheti a szomszédok életét. Amennyiben nem sikerül békésen rendezni a problémát, megbeszélni a szomszéddal, hogy mások életére is legyen tekintettel, akkor igénybe lehet venni a törvényes lehetőségeket.

A települési önkormányzatnál kell bejelentést tenni és birtokvédelmet kérni. Az önkormányzat illetékese helyszíni szemlét tart, felméri a kutya tartási körülményeit, s amennyiben azt állapítja meg, hogy a kutya tartása ellehetetleníti a szomszédok lakhatását, a gazda kötelezhető, hogy oly módon helyezze el a kutyáját, ami a környékbeli lakók nyugalmát nem zavarja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal