Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. December 26. 18:00, péntek | Belföld
Forrás: origo.hu

Tyúkbérlés - új őrület !!!

Tyúkbérlés - új őrület !!!

Sosem mert autót vagy ingatlant lízingelni? Természetes ételre vágyna, de a házmester lekapná a tíz körméről, ha tyúkot tartana az erkélyen? Lízingeljen falusi tyúkot, cserébe hetente vehet finom tojást.

A bolti, szupermarketes tojás kényelmes ugyan, de nem összehasonlítható a tanyasi, kapirgálással relaxáló madarak tojta példányokkal. Nem véletlen, hogy sokan keresik, hol és kitől vehetnének garantáltan falusi, magyar tojást – nem olyat, amit csak annak állítanak be. Számukra lehet érdekes megoldás az új hazai ötlet, a YouTyúk, vagyis a tyúkbérléses tojásrendelés.

A helyzet kívánta
Balogh Ákos alapító a kezdetekről elmondta: „Láttam mindkét oldalt, szembesültem azzal, hogy a vevők és a termelők lehetőségei nem találkoznak. A városiak között is egyre nagyobb a tábora azoknak, akik megfelelő minőségű, egészséges magyar élelmiszert keresnek, de nincsenek könnyű helyzetben.

A vidéki termelők között általános, hogy aki dolgozik, nem ér rá a standnál állni, a megtermelt tojás nem jut el a fogyasztókhoz – éppen ezért sokan nem is foglalkoznak tyúkokkal, állatokkal, mert nem éri meg. Ez paradox helyzet, gondolkodásra késztetett, így találtam ki a YouTyúkot, hogy levegyem a terhet azok válláról, akik nem tudnak piacozni, vagy nincs lehetőségük termelőket keresni. Idén októberben kezdtünk, eddigi tapasztalataink alapján van igény a szolgáltatásra.”

Még csak két térségben
A rendszer egyelőre Veszprém környékén és Budapesten működik. Rendelni többféleképpen, az online felületen levő menüben, e-mailben vagy telefonon lehetséges. Fontos, hogy felmérjük, hány tojást szeretnénk hetente – ez alapján a kalkulátor kiszámolja, hány tyúkot bérelünk majd.

Nemcsak a mennyiséget, hanem a gazdát is kiválaszthatjuk: jelenleg három termelői helyről érkeznek a tojások. Sári Gyula, a Tradler család vagy Sinka Klári és Ádám birtokán élnek a tyúkok. Nem ketrecekben, hanem szabadban kapirgálva, így nem a szokásos, táppal tömött madarak alól kerülnek ki a tojások – ez szavatolja az egészséges, minőségi árut.

Ahhoz, hogy az árut csütörtökönként házhoz szállítsák, minden kedden este nyolc óráig kell leadni a rendeléseket. A YouTyúk részéről hangsúlyozták, hogy itt kistermelőkről van szó, paraszti ritmusról, így fontos, hogy vevőként is előre gondolkodjunk, tervezzünk – az alapító Balogh Ákos szerint ez nem gond, mert a tojások vevői pont olyan emberek, akik szeretnének elfordulni a nagyáruházak ipari termelésű, gyakran külföldi árujától.

Miért fontos, hogy négy hétre előre rendeljünk?
A mai fogyasztási kultúrában meglepő, de a YouTyúk-gazdák és vevőik egy hosszú távú szimbiózis megteremtésére törekednek. A friss házi tojáshoz állatok is kellenek, amelyeket be kell szerezni, fel kell nevelni – nincs korlátlan beszerzés. Ez emberi léptékű gazdálkodás, fontos, hogy a vevő és az állattartó is számíthat egymásra.

A legrövidebb foglalási idő négy hét, ám akik nem elégedettek a szolgáltatással, teljes pénz-visszafizetési garanciára számíthatnak. Felkészülve az élethelyzetre, hogy néha több vagy kevesebb tojást igénylünk, havonta egyszer minden vásárló kérhet eltérő mennyiséget a megállapodotton túl is – így nem lehet gond a felkészülés egy családi ünnepségre sem, hiszen ha kell, az alaptétel háromszorosát is megrendelhetjük ilyenkor. Aki viszont kevesebb tojást kér, nem károsul, mert a fennmaradó összeget egyszerűen levonják a következő havi rendelés árából, vagy hónap végén visszaadják.

Mennyibe kerül a tojás?
A tojások darabja 34 Ft, ehhez hozzáadódik a tyúk bérleti díja, ami Veszprémben és környékén 250 Ft/hó, Budapesten 450 Ft/hó – ez a magasabb díj a szállítási költségek miatt alakult ki. A YouTyúk célja egyrészt lehetőséget, biztonságot adni a vidéki állattartó családoknak, másrészt szeretnék, ha személyes, bizalmi kapcsolat állna az egészséges élelmiszerek vásárlása mögött.

Merre tovább?
A vállalkozás weboldala kiemeli: hosszú távú céljaik között szerepel, hogy a saját szántófölddel nem rendelkező termelőiknek takarmányt biztosíthassanak, amihez növénytermesztőket vonnának be a YouTyúkba. Ezzel teljes rendszer jöhetne létre, amely figyel a helyi értékekre és igénybe veszi a lokális erőforrásokat.

Nem egyformák
A gazdák alternatív tartásban nevelik az állataikat, vagyis a tyúkok zömmel a szabadban élnek, nappal kapirgálnak, mozgásban vannak, éjjel pedig ólba vonulhatnak vissza. A természetes feltételeknek hála a tojás minősége meghaladja a nagyüzemi konkurenciáét. Akárcsak régen, a családi igények kielégítésére szolgáló háziállatoknál, a tojásokat nem osztályozzák méret szerint – a YouTyúkok nem látnak ketrecet, osztályozógépet és neonfényű gyárat.

Balogh Ákos a Táfelspiccnek azt mondta: „A tyúkfoglalással az állat és a tojás érzelmileg is közelebb kerül a vásárlóhoz. Természetesen nincsen matrica egyik állaton sem, nem mutatják, melyik kié; ez egy jelképes örökbefogadás. Ennek ellenére a YouTyúk-vásárlók meglátogathatják a gazdákat, megnézhetik, milyen körülmények között nevelkednek azok az állatok, melyek tojását hétről hétre megveszik.

A kiszállítás gyűjtőpontokra irányul, nem magánlakások címeire, azonban nem gond egy új hely bekerülése a rendszerbe. Ha egy munkahelyi kollektíva úgy gondolja, hetente megvennék a maguk adagját, együtt jelentkezhetnek – nekünk mindegy, hogy ez irodaház vagy egy betonkeverő állomás. Vannak terveink, természetesen szeretnénk bővülni. Ehhez nemcsak vevők, hanem gazdák jelentkezését is várjuk: hiszünk benne, hogy létjogosultsága van az ilyen összekötő kapocs jellegű szolgáltatásnak.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.