Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Április 07. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Az Enviroinvest Zrt. hazai és európai uniós támogatással új fágterápiás készítményt fejlesztett ki, amely hatásos védelmet nyújt az almafélék tűzelhalásos betegsége ellen – közölte a cég pénteken az MTI-vel.

Az Erwiphage fantázianéven forgalmazott készítmény világújdonság abból a szempontból, hogy ez az Erwinia (E.) amylovora, a tűzelhalást okozó baktérium ellen elsőként létrehozott fágterápiás növényvédő szer, illetve a jelenleg az egyetlen engedéllyel rendelkező olyan tűzelhalás-ellenes készítmény, amellyel a szóban forgó kórokozó baktérium hatásosan elpusztítható – tartalmazza a közlemény.

A pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. 2006-ban kezdte meg a bakteriofág-terápiás készítmény fejlesztését az almafélék tűzelhalásos betegségét okozó E. amylovora ellen.

Az Enviroinvest Zrt. készítménye már a szabadföldi kísérletben bizonyította hatásosságát, és így kapott április 1-jétől ideiglenes (vagyis 120 napos) forgalomba hozatali engedélyt, ez a világon a második forgalomba került fágterápiás növényvédelmi készítmény – áll a közleményben.

Kovács Tamás, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a cég múlt évi árbevétele mintegy 700 millió forintot tett ki. Ez az idén várhatóan mintegy 150 millió forinttal nő majd, miután rövidesen átadják a társaság új fejlesztési központját a baranyai megyeszékhelyen.

Az új biotechnológiai centrum egy 460 millió forintos fejlesztés eredménye. A beruházást 60 százalékos uniós támogatással valósította meg a cég.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során