Városlista
2025. december 18, csütörtök - Auguszta

Hírek

2016. December 27. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Csak a nevükben tejek

Csak a nevükben tejek

Napjainkban sokan – elsősorban a tejfehérje-allergiások köréből – kénytelenek nélkülözni a tejet a belőle készült termékekkel együtt.

De nincs semmi baj, gondolhatnánk, hiszen itt vannak a különböző növényi tejek (szójatej, rizstej, zabtej), akár el is felejthetjük a tehéntejet.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mert a tehéntej biológiai értéke összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint bármelyik növényi italé. Teljes értékű fehérjeforrás elsősorban a benne lévő, az élethez nélkülözhetetlen úgynevezett esszenciális aminosavak kedvező összetétele miatt.

Emellett kiemelten fontos B12- és D-vitamin-, valamint kalciumforrás is. Olyannyira, hogy az orvosok 6 éves kor alatt nem is engedik a tejet növényi italokkal helyettesíteni, melyek kizárólag kiegészítésképpen adhatók a tejpótló tápszer mellett. De laktázenzimpótlással ajánlott a tej és tejtermékek fogyasztása a laktózérzékenyek számára. Tudnivaló még, hogy az olyan olajos magból készült italok, mint a dió-, a kesudió-, a szezámmag- és a mandulatej, hároméves kor alatti gyermekeknek nem javasolt, mert allergiákat idézhet elő.

A boltokban kapható növényi tejek között (amelyeket nem is szabadna tejnek nevezni, hanem csak növényi italnak) a szója-, a rizs- és a zabtej a legnépszerűbb. Ezeket többféle módon ízesítik, némelyeket vitaminokkal, kalciummal is dúsítják – bár a mesterségesen hozzáadott vitaminok felszívódása, illetve érvényesülése a szervezetünkben sokkal korlátozottabb, mint amilyen formában például a tehéntejben áll rendelkezésre.

Mivel nem olcsók (literenkénti áruk 700–1000 forint között változik), érdemes megtanulni otthon elkészíteni (különösen a tejfehérje-allergiások számára). Nem igényelnek nagy beruházást, a magokon kívül turmixgép, víz, némi fűszer (vanília, kakaó, fahéj, cukor vagy méz) felhasználásával már előállíthatók.

Az elkészítés menete minden alapanyag esetében hasonló: a magokat néhány órán át langyos vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak, az áztató vizet leöntjük, majd egyliternyi vizet ráöntve összeturmixoljuk.

Ezt követően a pépesített alapanyagot finom szűrőn átszűrjük, aztán ízesítjük. Üvegbe töltve és hűtőben tartva 4-5 napig felhasználható.

A visszamaradt magtörmeléket süteményekbe tehetjük, zöldségekkel együtt megpiríthatjuk, müzlibe keverhetjük.
MANDULAITAL. Elkészítéséhez vegyünk 20 dekányi egész mandulát, tegyük tálba, öntsünk rá vizet és hagyjuk ázni 8 órán át. Ezután öntsük le az áztató vizet, öblítsük át a mandulákat, majd a magvakhoz jó egyliternyi vizet adva turmixoljuk össze. A kapott pépes anyagot finom szűrőn átszűrjük, a szilárd részeket kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb „tej” maradjon bennük. A visszamaradt magtörmeléket lisztként vagy marcipánként hasznosíthatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2025. December 16. 11:50, kedd | Helyi

Élő Betlehem a Kálvária-kápolnánál

Ünnepi hangulatú, hagyományőrző eseményre várják az érdeklődőket 2025. december 17-én, szerdán 10.30 órától a Kálvária-kápolna területén, ahol Élő Betlehem előadás kerül megrendezésre.

2025. December 15. 12:45, hétfő | Helyi

Interaktív nyílt nap a Rocktárban

Folytatódik „A ZENE MINDENKIÉ” című interaktív, élőzenei gyermekprojekt a Sorsocskák Alapítvány szervezésében.

2025. December 12. 15:34, péntek | Helyi

Vasárnap tartják az idei év utolsó állat- és kirakodóvásárát Félegyházán

Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2025. december 14. (vasárnap).

2025. December 12. 10:38, péntek | Helyi

Két generáció, egy szenvedély: A Mihalik-bajnokcsalád

Ismerjük meg Mihalik Mirát, a még csak tizenhét éves autóversenyzőt.